BiH
0

Maroevićev odgovor savjetniku za medije premijera Srbije

FENA
Direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević odgovarajući na izjavu Srđana Đurića, savjetnika za medije premijera Srbije Vojislava Koštunice, poručio mu je da se precizno upozna o odlukama visokog predstavnika prije nego što ih komentira, jer je to jedno od osnovnih pravila ove profesije, saopćeno je iz OHR-a.
  • U njegovoj izjavi nema niti jedne činjenice na osnovu koje bi se moglo tvrditi da odluka visokog predstavnika ugrožava građane Republike Srpske. Jasno je jedino da su određeni političari bilo namjerno ili zbog nepoznavanja činjenica nepotrebno podigli tenzije, navodi se u Maroevićevom odgovoru.

Iako se odluka visokog predstavnika ne odnosi na funkcioniranje institucija nekih drugih država, pojašnjenje koje je visoki predstavnik po dogovoru proslijedio premijeru Dodiku, OHR će je iz kurtoazije proslijediti danas i u Beograd.

  • Siguran sam da će tada biti svima jasno da je odluka visokog predstavnika potpuno u skladu s Ustavom BiH. Srbija kao jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma također se obavezala da podržava institucije BiH. Podržavanjem bojkota institucija BiH samo se raspiruju strasti koje mogu voditi ka kršenju Daytonskog sporazuma. Prava se štite unutar institucija BiH, a ne bojkotom, parolama ili protestima, kaže se u Maroevićevom odgovoru savjetniku za medije premijera Srbije Srđanu Đuriću.