BiH
0

Maroević: Evropska komisija insistira na tri ključna principa reforme policije

FENA
Komentirajući najavu premijera RS Milorada Dodika da će zatražiti da se organizira sastanak političkih lidera kako bi se ponovo razgovaralo o reformi policije, za Agenciju FENA glasnogovornik Delegacije EC u BiH Frane Maroević izjavio je da je Evropska komisija uvijek insistirala na ispunjenju tri ključna principa za reformu policije.

Također je izjavi da Evropska komisija nije ulazila u detalje kako će doći do dogovora reforme policije.

  • Iz naše perspektive je važno samo da se nađe rješenje za reformu policije u skladu sa tri principa kako bi se ispunio jedan od ključnih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), kazao je Maroević.

Naglasio je da u Evropskoj komisiji smatraju da je izvještaj Direkcije za reformu policije odličan i da bi on, ako bi bio usvojen, bio dobro rješenje.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorian je prošle sedmice najavio da bi evropski komesar za proširenje Olli Rehn mogao doputovati u Sarajevo sredinom marta i parafirati SAA ukoliko bi se na svim nivoima usvojio izvještaj Direkcije za reformu policije.

Sa druge strane, Dodik i dalje insistira na opstanku policije i MUP-a Republike Srpske kao dijela policijskih struktura u BiH. Za njega je to ključni uvjet za reformu policije, po cijenu zaustavljanja puta BiH ka evropskim integracijama.

Pregovori o SAA uspješno su okončani krajem prošle godine, ali Sporazum neće biti ni parafiran ni potpisan sve dok se ne napravi napredak u ključnim reformama - policija i javni RTV servis te puna saradnja s Haškim tribunalom.