Drugostepena presuda
0

Marku Škrobiću devet umjesto deset godina zatvora

FENA
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Marko Škrobić.

Vijeće je odbilo kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH, dok je djelomično uvažilo žalbe branilaca optuženog te preinačilo prvostepenu presudu u dijelu odluke o kazni na način da se optuženi Škrobić za izvršeno krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva osuđuje na kaznu zatvora u trajanju devet godina, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud BiH je 22. oktobra 2008. godine izrekao prvostepenu presudu u predmetu Marko Škrobić kojom je optuženi Škrobić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju deset godina.

U izreci presude stoji da je optuženi Škrobić 31. jula 1992. kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u mjestu Novo Selo, općina Kotor Varoš, zajedno s još četiri naoružane osobe istjerao jednu porodicu iz njihove kuće. Nakon razdvajanja porodice i sprovođenja u pravcu sela Ravne, Škrobić je ispalio metak u grudi člana te porodice koji je odmah podlegao, čime je optuženi Škrobić počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.