Za ratni zločin
0

Marku Škrobiću deset godina zatvora

Sarajevo-x.com
Sud BiH proglasio je krivim Marka Škrobića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudio ga na deset godina zatvora.

Sud BiH osudio je Marka Škrobića na deset godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području općine Kotor Varoš, javlja BIRN Justice Report.

Nepravosnažnom presudom Škrobić je proglašen krivim jer je 31. jula 1992. godine u ranim jutarnjim satima kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kotor Varoš, zajedno sa još četvoricom vojnika, naredio porodici Glamočak da napuste kuće i poveo ih u pravcu sela Ravno. Dva vojnika izdvojili su Stojka Glamočaka, za kojeg je Sud BiH presudom utvrdio da ga je optuženi ubio.

Kako je istaknuto u obrazloženju presude, Sud je poklonio vjeru svjedocima Tužilaštva, Stani i Bori Glamočak, snahi i sinu ubijenog, navodeći da je Stana bila neposredni očevidac događaja.

U izrečenu kaznu bit će uračunato vrijeme koje je Škrobić proveo u pritvoru od 19. decembra 2007. do 6. februara 2008., od kada se branio sa slobode uz jamstvo i mjere zabrane. Prvostupanjskom presudom optuženom su ukinute mjere zabrane kontaktiranja sa pojedinim osobama, dok su mjera jamstva i redovnog javljanja u policijsku stanicu ostale na snazi.

Presudom je određeno i da je optuženi dužan snositi troškove krivičnog postupka, dok su oštećeni sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Prema obrazloženju presude, Sud je van razumne sumnje utvrdio da je optuženi počinio krivično djelo kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH.

Prilikom odmjeravanja visine kazne, kako je istakao Darko Samardžić, predsjednik Sudskog vijeća, kao olakšavajuće okolnosti uzeta je starosna dob optuženog u vrijeme počinjenja zločina, kada je imao 21 godinu, te "korekrtno držanje pred Sudom“.

"Sud smatra da se izrečenom kaznom može postići svrha kažnavanja“, kazao je Samardžić.

Obje strane imaju pravo žalbe na ovu presudu.