BiH
10

Marković: Bit će referendum u RS-u; Džaferović: Molim vas da nam ne prijetite

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milica Marković najavila je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) da Republika Srpska nikada neće implementirati odluku Ustavnog suda koja osporava Dan tog entiteta.

Poslanici su naime, nakon pauze, nastavili raspravu o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona koji su predložili poslanici iz klubova SNSD-a i Srpske demokratske stranke (SDS). Ustavnopravna komisija utvrdila je da nije utvrđena usuglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Marković je ocijenila da je tokom sjednice minimiziran značaj ovog zakona te je jasno najavila da će u RS-u biti organiziran referendum prvo o Ustavnom sudu, a potom i onaj, kako ga je nazvala, najznačajniji referendum za taj entitet.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) zamolio je poslanicu Marković da poštedi poslanike bilo kakvih prijetnji jer taj referendum koji najavljuje neće biti kraj BiH, niti unutrašnje strukture BiH.

Kako je kazao, BiH će opstati jer BiH je bilo i prije te strukture i bit će i poslije, a ocijenio je i da od njih zavisi dokad će u BiH biti dejtonsko uređenje, stoga ju je pozvao da se ne dižu tenzije.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović pozvao je poslanike da razgovaraju argumentima i dijalogom a ne ultimatumima, posebno ne prema državi i državnim organima.

"Neka svi znaju da država BiH nije prihvatala ultimatume ni sultana, ni kraljeva, ni careva, a najmanje ne predsjednika jednog entiteta", istakao je Bećirović.

Poslanik SDA Hazim Rančić podsjetio je da postoji sankcija za neprovođenje odluka sudova ne problematizirajući koji od entiteta ih ne implementira jer, ističe, bez toga ne bi postojali. Bez obaveznosti provođenja presuda, naglašava Rančić, ne samo navedenih sudova nego svih sudova ne bi bilo vlasti niti pravosudnog sistema.

Iz SNSD-a Nikola Špirić smatra da ne treba sve odmah odbijati i dodaje da bi se ovo pitanje moglo riješiti na nivou Vijeća ministara koje bi moglo predložiti bolja rješenja, a u tome rješenje vidi i Zaim Backović, poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS).

Dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (SDS) smatra da je Ustavni sud sam sebi srušio kredibilitet donoseći odluke za koje unaprijed zna da neće biti provedene.

Podsjetio je da odluka o Danu RS-a nije prva odluka koja neće biti provedena te ako je član Krivičnog zakona koji predviđa sankcije za neprovođenje odluka neprimjenjiv onda ga se treba mijenjati.

Iz stranaka predlagača na kraju su podvukli da ovim zakonom niko neće biti oštećen te su ocijenili da on ne ugrožava interes niti jednog naroda u BiH.

Poslanici će se o izmjenama Krivičnog zakona izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.