Sud BiH
0

Marko Škrobić zatražio oprost od žrtava

FENA
Saslušanjem optuženog i uvođenjem materijalnih dokaza, u Sudu BiH u Sarajevu danas je završen dokazni postupak odbrane u procesu koji se u ovom sudu vodi protiv Marka Škrobića, optuženog za zločine počinjene 1992. na području općine Kotor-Varoš.

On je danas zatražio oprost od žrtava i istakao još jednom da nije kriv za ubistvo počinjeno u mjestu Novo Selo.

"Meni je žao obitelji kojoj se to desilo, ali i moje obitelji. Tokom rata bio sam jedan običan i dobar vojnik koji se nije krio i plašio kad zapuca", kazao je Škrobić.

Tužilaštvo ga tereti da je 31. jula 1992. zajedno s još četiri naoružana pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kotor-Varoš, u mjestu Novo Selo istjerao jednu porodicu srpske nacionalnosti iz kuće da bi u blizini sela Ravno ubio Stojka Glamočaka.

Škrobić, koji je dao iskaz kao zadnji svjedok odbrane, rekao je da postoji nekoliko osoba istog imena i prezimena kao on.

"Poznajem trojicu Marka Škrobića. Dvojica od njih su približno mojih godina, a jedan je stariji i to je moj djed. Trenutno svi žive van BiH, ali su tokom rata bili angažovani u Teritorijalnoj odbrani (TO)", obrazložio je Škrobić.

Škrobić je, kako stoji u optužnici, rođen 1971. u mjestu Duratovci, općina Kotor-Varoš.

"U Novo Selo sam išao prije rata na proslavu Gospojine ili u ispraćaj nekog mještanina u vojsku, ali tokom rata nisam tamo išao. Ne poznajem porodicu Glamočak i nisam ubio Stojka", rekao je Škrobić.

Marko Škrobić je kazao da se TO-u Kotor-Varoš priključio "početkom rata" te da je od sredine jula do sredine augusta 1992. bio angažovan na prvim linijama na oko deset kilometara od Novog Sela.

Uvođenjem materijalnih dokumenata, Škrobićeva odbrana je završila svoj dokazni postupak.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da će do narednog ročišta, 5. septembra, prikupiti izvode iz Matičnog ureda u Kotor-Varoši o osobama koje se zovu Marko Škrobić i koje su rođene na tom području kako bi "provjerili navode" odbrane, saopćio je BIRN - Justice Report.