BiH
6

Marko Pavić i prošle i ove godine podnio ostavku na istu funkciju

Klix.ba
Marko Pavić (Foto: Novosti.rs)
Marko Pavić (Foto: Novosti.rs)
Lider DNS-a Marko Pavić jučer je podnio neopozivu ostavku na dužnost predstavnika državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija.

Pavić je istakao da je to učinio jer se ne slaže sa Vladom RS kada je riječ o privatizaciji tog preduzeća. O tome je jučer, između ostalih, u Narodnoj skupštini RS govorio i lider NDP-a Dragan Čavić. Problem je, međutim, u tome što je Pavić ostavku na to mjesto podnio i u februaru prošle godine.

Pavić je 19. februara 2014. godine potvrdio da je iz moralnih razloga podnio ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor, jer je smatrao štetnom odluku Vlade RS da proda većinski kapital u ovom preduzeću izraelskoj kompaniji. Vlada RS je planirala da proda 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnika željezne rude Ljubija izraelskoj kompaniji za 36.450.000 KM, dok ponuda Arcelor Mittal Holdings AG iz Švicarske nije ni razmatrana, iako su suosnivač zajedničkog preduzeća ArcelorMittal d.o.o.

S obzirom na to da je Pavić ostavku na ovo mjesto podnio prije godinu dana, postavlja se pitanje zašto je jučer u medijima ponovo osvanula ova vijest, samo sa promijenjenim datumom? I kako je moguće da se lider naprednjaka Adam Šukalo tek sada sjetio afere "papak", glasno protestujući u Narodnoj skupštini RS zbog toga što istraga o autentičnosti audiosnimka još nije gotova, istovremeno uskraćujući podršku Vladi RS dok se na to pitanje ne stavi jedna ili tri tačke?

Odgovor na oba pitanja bi zapravo mogao biti veoma jednostavan - u RS će uskoro doći do podjele direktorskih fotelja i jasno je da svi pokušavaju utvrditi pazar...