Dodijeljene 134 stipendije
6

Marjanović studentima: Vi ste najbolji saziv u sali Skupštine ikada

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Najuspješnije studente Univerziteta u Sarajevu i ove godine je Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih, nagradilo vrijednim stipendijama. Osigurano je 325.200 KM za stipendiranje 134 studenta, a novčani iznosi koje će oni dobiti zavise od prosjeka ocjena.

Ovakvo stipendiranje jeste jedan od načina da se studente motivira tokom studija, ali već naredni put će vjerovatno biti i nekih izmjena u samom načinu stipendiranja.

"Studenti moraju biti nagrađeni za svoj rad. Da li je ta nagrada u vidu omogućavanja daljnjeg studija, studijskog boravka izvan zemlje ili omogućavanja da svoje radove naučne radove elaboriraju, to sve moramo dobro sagledati i zaključiti šta nam je dalje raditi. U ovom momentu ovaj način stipendiranja je pokazao dobre rezultate. Ove stipendije su dodijeljene na konkursu koji je raspisan prije nego sam ja postao ministar i na meni je da ga sprovedem do kraja, a kasnije ćemo možda zajedno sa studentima doći do modernijeg načina stipendiranja", kazao je novinarima resorni ministar Damir Marjanović.

Dosadašnji način je možda bio previše populistički, smatra ministar, ali kaže da je dobar za studente, jer će oni dobiti zasluženu nagradu, no Ministarstvo mora pronaći noviji model, gdje će najboljima ponuditi još više te će u budućnosti sistemski tražiti nešto od njih.

"Kada dajete stipendije za prvu godinu nekom ko ima prosjek sedam, osam, devet..., pitam se da li je to najbolji način da tog istog studenta zadržite na poslu. Za 2013. ćemo pokušati naći noviji model stipendiranja, koji nikako neće ići na štetu studenata", kazao je Marjanović.

Prilikom dodjele stipendija ministar se obratio studentima ohrabrivši ih da budu nosioci bolje budućnosti i promjena koje će koristiti cijelom društvu. Pozvao ih je da aktivno učestvuju u kreiranju zajednice u kojoj žive i da ne razmišljaju o odlasku iz BiH, već da je čine zemljom ugodnijom za život svih njenih građana.

"Vi ste najbolji saziv koji je ikada sjedio u klupama ove Skupštine", kazao je Marjanović obraćajući se studentima u sali Skupštine KS.

Studentice Muzičke akademije u Sarajevu Adela Šabić i Esma Sulejmanagić su pokazale ono što su naučile tokom školovanja, pa su prisutnima na svečanom dijelu ceremonije svirale na klaviru i flauti. Inače, najuspješniji studenti, koji imaju prosjek ocjena 10, a u grupi su ovih koji su dobili stipendije, su Alija Bevrnja, Mirza Selimović i Ilma Ibrišević.