BiH
8

Marjanović: Pet glasova nedostajalo da amandman za povećanje budžeta za kulturu FBiH bude usvojen

FENA
Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Zana Marjanović u saopćenju za javnost navodi da amandman Kluba poslanika te stranke na prijedlog budžeta FBiH za 2016., kojim je traženo povećanje budžeta za kulturu FBiH, nije prihvaćen.

Po njenim riječima, nedostajalo je pet glasova da amandman bude usvojen.

Ona je, obrazlažući predloženi amandman, kazala da je on važan za opstanak kulture svih naroda u FBiH, važan za sve umjetnike i kulturne radnike, za sve koji svojim radom promoviraju našu zemlju u svijetu na pozitivan način.

"Na osnovu analize Prijedloga budžeta Federalnog ministarstva kulture i sporta za 2016. godinu, uočili smo znatno smanjenje sredstava u 2016. godini u odnosu na Budžet za 2015. godinu, a naročito kada su u pitanju sredstva za 'Tekući transferi i drugi tekući rashodi' Federalnog ministarstva kulture i sporta koja su umanjenja za 514.486 KM", navodi Marjanović.

Smatra da će predloženim umanjenjem budžeta za "Tekući transferi i drugi tekući rashodi“ Federalnog ministarstva kulture i sporta, doći do gašenja manifestacija, institucija i organizacija međunarodnog značaja u FBiH.