BiH
274

Marjanović: Ministri i predsjednici sindikata su prolazni, obrazovanje se mladima ne može oduzeti

Klix.ba
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Nakon što je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo danas podnio ostavku dok su pred zgradom Vlade KS protestovali prosvjetari, njegov oficijelni Facebook profil bio je zasut porukama podrške.

Javljali su se svi, od građana, učenika do prosvjetnih radnika i poručili Marjanoviću da je na pravom putu i da ne smije odustati.

"Profesore, ne dajte se! Prosvjetari ne žele vašu ostavku, nego ostavke odgovornih! Vi ste prvi koji ste počeli da mijenjate nešto i da dajete značaja obrazovanju", jedan je od statusa.

"Hvala Vam za sve što ste uradili za obrazovanje, nauku i mlade! Hvala Vam što ste učinili više od onoga što se uradilo u prethodnih deset godina, i što će se uraditi u narednih deset! Sretno!".

"Prosvjetni sam radnik, vjerovala sam vam i dalje vam vjerujem i znam da nas ima još mnogo takvih. Hvala vam što ste pokušali da unesete promjene u našu branšu. Vaši roditelji su napisali da ste ispred ovog vremena i to je jedina vaša greška", samo su neki od statusa na Marjanovićevoj Facebook stranici.

Na sve to se večeras oglasio i sam ministar čiju poruku prenosimo u cjelosti:

Poštovane kolegice i kolege, i svi vi s kojima sam imao čast i privilegiju komunicirati na ovaj zanimljiv i dinamičan način, ne zamjerite mi što osjećam potrebu da vam se obratim sa par rečenica.

U proteklih šest mjeseci ekipa Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade, koju sam imao čast voditi, uspjela je dosta toga započeti ali i još više završiti. Da li je sve bilo idealno? Svjestan sam da nije! No, radilo se najbolje i najiskrenije što se moglo i rezultati nisu izostali.

Nažalost, nisam ispunio zadatak koji sam pred sebe postavio kao ultimatum. Nisam spriječio da dođe do toga da prosvjetni radnici kroz proteste moraju tražiti svoja prava! I dalje vjerujem da je trebalo još samo malo vremena, strpljenja, dobre volje i mudrosti sa obje strane da se jedan, jako dobar dogovor postigne. Ipak, to se nije desilo!

Mene su učili da u trenutcima kada se ne ostvari očekivani rezultat svako od nas treba da prihvati svoj dio odgovornosti. Ja sam to danas učinio!

Nadam se da će i drugi akteri ovih razgovora, s obje strane pregovaračkog stola, pokazati da su dostojni svojih pozicija i preuzeti svoj dio tereta.

Hvala vam na podršci i na svim porukama, postovima, SMS-ovima koje ste danas poslali. Na kraju, bitno je da budemo svjesni da su ministri i predsjednici sindikata prolazna kategorija, obrazovanje je ono što niko mladim ljudima ne može oduzeti!

Podsjetimo, prosvjetni radnici Kantona Sarajevo organizirali su danas u Sarajevu protest zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neredovne isplate plaća te razlike u plaćama