BiH
5

Marinko Bošnjak: Isplata 150.000 KM članovima UO AP FBiH izvršena je zakonito

Klix.ba
Nakon što je portal Klix.ba objavio informaciju o neosnovanim troškovima Agencije za privatizaciju (AP) FBiH, reagirao je predsjednik Upravnog odbora (UO) ove Agencije Marinko Bošnjak.

Naš portal je jučer pisao o troškovima unajmljivanja advokata u regiji, kao i nezakonitoj isplati 151.459 KM Upravnom odboru Agencije za privatizaciju FBiH, bez saglasnosti Vlade FBiH.

"Upravni odbor Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon objavljenog teksta na Vašem portalu, odbacuje sve uvredljive, paušalne i neprovjerene navode, koje su posljedica lažno formuliranih i tendencioznih konstrukcija", navodi Bošnjak.

Ističe da Upravni odbor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, od svog imenovanja (Rješenje Vlade Federacije BiH, V.broj:1209/14 od 26.06.2014. godine) nije donio bilo kakve protuzakonite odluke, niti je protuzakonito isplaćivao naknade, niti je tražio nezakonito postupanje, po bilo kojem osnovu;

"Upravni odbor nije zaključio niti potpisivao nikave ugovore od svog konstituiranja te time nije bilo, kako se navodi u tekstu samoinicijativnih zaključivanja ugovora po kojima se predsjedniku Upravnog odbora i članovima svakog mjeseca isplaćuje visoka naknada. Naprotiv, u 2015. godini Upravni odbor Agencije nije primao naknade u navedenim iznosima, nego sukladno Zaključku Vlade Federacije BiH od 19.2.2015. godine i to naknadu od jedne prosječne plaće, a zamjeniku i članovima Upravnog odbora 80 posto od naknade predsjednika. Upravni odbor Agencije za privatizaciju ponuđene ugovore nije odbio. Naprotiv, nikada nam nisu niti ponuđeni od početka našega rada od mjeseca jula 2014. godine. Štaviše, osobno sam, kao predsjednik Upravnog odbora Agencije zatražio potpisivanje Ugovora koji su spomenuti u nalazu ravizije i koji se nikada do sada nisu ni potpisali, što se može vidjeti iz stenograma sjednice Upravnog odbora (mjesec decembar 2014. godine)", rekao je Bošnjak.

Tvrdi da se lično zalagao da se uredi ova oblast o kojoj je revizija već godinama nalazila propuste i koji se svjesno nisu otklanjali.

"Upravni odbor ponuđene ugovore nije odbio potpisati radi visine naknade, nego što je u proceduri donošenja suglasnosti od strane Vlade Federacije BiH prekršen Statut Agencije za privatizaciju, korekcijom istih, bez prethodne odluke Upravnog odbora (uprkos činjenici da se pravni propis ne može retroaktivno primjenjivati), odnosno kršeći članak 15. Statuta Agencije po kojem je Upravni odbor nadležan za donošenje navedene odluke. Sa navedenom činjenicom Vlada Federacije BiH nije bila upoznata u trenutku donošenja Odluke o davanju suglasnosti na ugovore o reguliranju naknade i drugim materijalnim pravima za rad u Upravom odboru Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH", rekao je Bošnjak.

Navodi da Ured za reviziju nije dostavio nikakvu "opomenu“ Agenciji za privatizaciju u Federaciji BiH, nego je u svom godišnjem Izvješću o reviziji jasno ukazao na propuste proceduralne prirode, a odnose se na zaključivanje ugovora.

"Ukoliko se ostvari uvid u stvarni sadržaj Konačnog izvješća Ureda za reviziju od 14.05.2015. godine te ukazane propuste, ali i poduzete mjere Upravnog odbora, jasno se uočava činjenica da je Upravni odbor poduzeo sve aktivnosti na otklanjanju propusta proceduralne prirode a ne na sačinjavanju novih. Navedeni iznos od 151.000 KM iz samog podnaslova objavljenog teksta se odnosi na cijelu 2014. godinu u kojoj su do imenovanja aktuelnog saziva Upravnog odbora (26.06.2014. godine) isplaćivane naknade prethodnom sazivu Upravnog odbora, koji je do izbora aktuelnog brojao devet članova. Iz svega navedenog, kao i svih dodatnih dokumentiranih dokaza i materijala, koji se mogu osigurati sa održanih sjednica Upravnog odbora, Upravni odbor Agencije ničim nije doveo u pitanje zakonitost rada, prouzrokovao materijalnu štetu, niti ugrozio interese Federacije BiH, te time ni prekršio bilo koju odredbu Statuta Agencije i Zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija Federacije BiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH", zaključio je Bošnjak.