BiH
0

Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada

Sarajevo-x.com
Na sjednici Gradskog vijeća održanoj sredinom septembra usvojene su izmjene i dopune Regulacionog plana Gradskog centra Marindvor koji, između ostalog, podrazumijeva izgradnju koncertne dvorane i nebodera sa 22 sprata. O budućem izgledu ovog dijela grada za Sarajevo-x.com govori Nedreta Komarica, pomoćnica gradonačelnice Sarajeva za urbano planiranje.

"Regulacioni plan Gradskog centra Marindvor obuhvata područje ograničeno lokalitetom planiranim za izgradnju američke ambasade i Historijskim muzejom na zapadu, ulicom Vilsonovo šetalište na jugu, ulicom Kranjčevićeva na sjeveru i ulicom Hamze Hume na istoku. Kroz centralni dio prolaze primarne gradske saobraćajnice i dijele ga na četiri kvadranta, a centralni dio čine četiri otvorena prostora povezana podzemnom pješačkom komunikacijom kao žiža okupljanja i sjecište širih i užih gradskih tokova“, objasnila je Komarica za naš portal.

[SLIKA]1[/SLIKA]Planirana je i izgradnja tri zgrade koje će imati povezano prizemlje i tri vertikale sa po sedam spratova. Ovaj dio naselja, nazvan kvadrant A, prostire se između ulica Kranjčevićeve i Zmaja od Bosne, a s druge strane od Mašinske škole do crkve na Marindvoru. Drugo naselje, obilježeno kao kvadrant B, nalazi se između Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić i Skenderije te korita Miljacke i kod crkve na Marindvoru.

"Najveće intervencije su planirane na lokalitetu kvadranta kroz koji centralno prolazi ulica Kotromanića. Fizička struktura novoplaniranih objekata svojom tipologijom i proporcijom prati okolnu blokovsku strukturu područja Marindvora. Na ovom prostoru su planirani atraktivni poslovni objekti, manjim dijelom stambeno-poslovni objekti, koncertna dvorana i vjerski objekt“, naglasila je Komarica

U kvadrantu C u okviru kojeg su locirani postojeći objekti državnih institucija, Zemaljski muzej, objekti obrazovanja i stambeno poslovni objekti iz austro-ugarskog perioda planirano je uređenje Trga ispred zajedničkih institucija i u pojasu između Zemaljskog muzeja i Vilsonovog šetališta i formiranje naučno-istraživačkog vrta najviše kategorije. Prostorna organizacija je definisana ortogonalnom saobraćajnom mrežom bez mogućnosti kolskog pristupa na ulicu Vilsonovo šetalište.

"Rješenjem saobraćaja u mirovanju u podzemnim etažama u okviru novoplaniranih građevinskih parcela, uređenjem zelenih površina, izgradnjom trgova sa urbanim mobilijarom, prostor Marindvora treba da zaokruži sliku savremenog grada“, kazala je Komarica.

Naselje kvadrant D zauzima prostor od crkve na Marindvoru do tramvajske okretaljke na Skenderiji. U njemu se nalazi stara Hastahana umjesto koje će biti izgrađen muzej Grada.