BiH
7

BHRT: Bakarevićeve optužbe bez osnova, Pejić oslobođen disciplinske odgovornosti

Piše: E. G.
Marijo Pejić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Marijo Pejić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Završen je disciplinski postupak koji je vođen protiv direktora BHT1 Marija Pejića. Prvostepena disciplinska komisija BHRT-a je danas oslobodila Pejića za osam tačaka za koje se teretio, dok je utvrđeno da je kriv po jednoj od tačaka.

Prvostepena disciplinska komisija smatra da je Pejić jedino kriv za odbijanje da potpiše putni nalog jednom od uposlenika ove medijske kuće, čime je ugrozio proces rada. Pejić će se, kako saznajemo, žaliti Drugostepenoj komisiji BHRT-a, jer on i njegov advokat Hamid Džandžanović smatraju da Pejić ne snosi krivicu ni za ovu tačku.

Disciplinski postupak koji je protiv Pejića pokrenuo generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević se vodio posljednjih nekoliko mjeseci. Podsjetimo i na to da je Bakarević zabranio Pejiću ulazak u zgradu RTV doma, na šta je reagirao i Dom naroda državnog parlamenta, tačnije delegati Sulejman Tihić i Martin Raguž, koji su traži obrazloženje cijele situacije na BHRT-u.

Tokom disciplinskog postupka Pejić je kazao kako je bio izložen mobingu gotovo od samog dolaska na funkciju.

Također, tokom ovog postupka je utvrđeno da Pejić kao direktor BHT-a nema nikakvu odgovornost zbog toga što BiH ove godine neće učestvovati na Eurosongu, jer je to nadležnost BHRT-a, odnosno Bakarevića kao generalnog direktora, a ne direktora televizije.

Kako saznajemo, Bakarević je, navodno, prije nego je i završen disciplinski postupak protiv Pejića, mjesto direktora BHT1 nudio Bakiru Hadžiomeroviću, Jozi Pavkoviću i Mariju Vrankiću.