BiH
0

Marijan Mijajlović nagrađen zbog odgovora na pitanje: "Zašto glasati za ženu"

FENA
Sportski komentator Marijan Mijajlović nagrađen je za izjavu koju je dao na pitanje: "Zašto glasati za žene na općim izborima u BiH 2010. godine".

U takmičenju provedenom na talasima Radija RSG od 27. maja do 7. juna, u kojem je isto pitanje postavljeno 101 javnoj ličnosti, slušaocima se najviše dopao njegov odgovor.

"Ako može Indira Gandhi, Jadranka Kosor, Benazir Bhutto, ne vidim razlog zbog kojeg bosanskohercegovačke žene ne bi mogle biti na vodećoj funkciji u državi. Potrebna je ravnopravnost i svakako treba dati punu podršku i hrabro pokušati stići i slijediti primjer vodećih zemalja svijeta, u kojima žena zauzima važno mjesto u političkom životu i odlučivanju", izjavio je Marijan Mijajlović zbog koje je osvojio najviše glasova slušalaca Radija RSG i danas simbolično nagrađen megafonom na ceremoniji održanoj u Media centru u Sarajevu.

Na ceremoniji je ujedno predstavljena brošura "Domaćice, više zbori i za svoje mjesto se izbori" u kojoj je naveden svaki od 101 odgovora poznatih ličnosti iz mnogih segmenata bh. društva.

Takmičenje i ceremonija samo je dio projekta "Osnaživanje uloge žena - 101 razlog zašto glasati za ženu" koji provodi 13 partnerskih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je uticati na svijest bosanskohercegovačkih birača da više glasaju za žene kandidatkinje na izborima i tako doprinesu razbijanju stereotipa koji još vlada u bh. društvu, a podrazumijeva da su političke funkcije i odlučivanje o najsudbonosnijim pitanjima države više privilegija muškog spola.

Prema anketama čije su rezultate danas prezentirali voditelji projekta, žene se mogu uspješno nositi s obavezama koje podrazumijeva političko odlučivanje, a prema nekim razmišljanjima, i uspješnije voditi političku scenu od muškaraca. Brojni su razlozi zbog kojih tako razmišljaju neki ispitanici, a kao jedan od njih navode da su žene bolji dio svijeta i da zrelije donose odluke.

"Pet puta mjere, a jednom sijeku, što je važno u politici. Svi smo okruženi ženama i možemo ovo prepoznati u svojim majkama, sestrama, suprugama. Kada govorimo o razlozima, trebamo krenuti od žena koje su u našem okruženju i svih njihovih osobina", dio je odgovora novinara Adnana Rondića.

Voditelji projekta najavili su edukaciju više od 3.000 žena u seoskim i urbanim sredinama Bosne i Hercegovine kojom žele postoći da učesnice saznaju više o ženskim političkim pravima, kapacitetima, mogućnostima i odgovornostima.

Projekt "Osnaživanje uloge žena - 101 razlog zašto glasati za ženu" koordinira TPO fondacija, Udruženje Infohouse je vlasnik brenda 101 razlog, a za edukaciju su zaduženi Fondacija CURE i još deset partnera: "Udružene žene" Banja Luka, "Glas žene" Bihać, "Lara" Bijeljina, Udruženje građana "Grahovo" iz Bosanskog Grahova, Forum žena Bratunac, Asocijacija mladih Brčko, "Li Women" Livno, "Žena BiH" Mostar, "Vesta" Tuzla i "Medica" iz Zenice.

Glavni donator projekta je švicarska vlada, a podržale su ga fondacije Heinrich Boll Stiftung te Friedrich Ebert Stiftung.