Pozitiva(c) dana
0

Margot Walstrom istinski i potpuno na strani žrtvava

Sarajevo-x.com
Specijalna izaslanica Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pitanje seksualnih zločina u konfliktu došla je u našu državu, koja je, nažalost, poznata kao mjesto kampova za silovanje kao oblika ratne taktike i etničkog čišćenja.

Žene su u tim kampovima prolazili kroz najgore torture uključujući i seksualno nasilje. Cilj zlikovaca koji su organizirali ovakve kampove, ali i ordinirali u njima – a riječ je uglavnom, iako ne samo, o najvišim predstavnicima vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj, mahom bliskim saradnicima Radovana Karadžića – bio je zatiranje porodice kao osnovne ćelije društva, sijanje mržnje među narode kako bi etnički očišćene teritorije zauvijek ostale etnički očišćene.

Srećom, taj plan ne uspijeva, a danas, 15 godina nakon kraja rata, Margot Walstrom poručuje: "Žrtve ratnih silovanja u BiH još nisu ostvarile pravdu". Malstrom nije poput predstavnika zapadnih vlada ili nekih međunarodnih institucija koje poručuju kako je sve na domaćim rukama. S obzirom da ratni zločin ne zastarjeva, specijalna izaslanica Ban Ki-moona je jasna u analizi stanja i preporukama: osigurati dovoljno tužitelja i ostalih ljudi u pravosudnom procesu, osigurati odgovarajuću zaštitu za svjedoke, osigurati nadoknadu i reparaciju za žrtve...

U svakom slučaju, Margot Walstrom je za šta govori.