BiH
27

Maraton sjećanja u Goraždu u spomen na poginule britanske vojnike

Piše: E. A.
Bivši pripadnici Britanskog kontigenta pri UNPROFOR-u, koji su služili u mirovnoj misiji u Goraždu 1994. godine, danas su stigli u posjetu ovom gradu zajedno sa članovima porodica.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Njih 15-tak su u znak sjećanja na četvoricu poginulih kolega istrčali maraton na relaciji Hrenovica-Podhranjen-Goražde u dužini od 41 km. Pridružili su im se i članovi Atletskog kluba iz Goražda, na čelu sa Zaimom Šumanom.

Maraton sjećanja, kako su ga nazvali, za njih ima višestruk značaj. U prvom planu je sjećanje na poginule britanske vojnike, dok su s druge strane učesnici maratona osigurali i donaciju školi "Fahro Baščelija" u iznosu od 25.000 funti za uređenje sportskih terena.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Maurice Evlyn-Bufton, nekadašnji kapetan, stigao je u grad na Drini sa suprugom i djecom. Kaže da je njegova veza s Goraždem počela 1994. godine.

"Tada sam bio vojnik, pripadnik Britanskog kontigenta pri UNPROFOR-u. Ja sam kontrolisao sve patrole na ovoj strani rijeke Drine, uglavnom sam patrolisao Samarima i Bisernom. Ovdje sam stekao jako puno prijatelja, ali smo izgubili četvoricu naših kolega, vojnika od 19 i 20 godina starosti", priča Evlyn-Bufton.

Kada su prije tri godine u Goraždu njegove kolege i on postavili memorijalne ploče za poginule britanske vojnike, iz škole su ih pozvali na izlet u prirodi.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Oni su nas tada poveli na izlet da nam se zahvale za sve ono što smo učinili tokom rata 1994. godine. Nas je to duboko dirnulo i ja sam upitao direktoricu škole možemo li mi nešto učiniti za djecu Goražda. Rekli smo da smo bili tu da pozdravimo prošlost, ali želimo gledati i u budućnost. Ona mi je rekla da bi zaista voljela da imaju dobre uslove za učenje engleskog koji će im pomoći u budućnosti, tako da smo mi obećali da ćemo im pomoći i formirati jedan savremeni kabinet engleskog jezika. Tom prilikom obećali smo da ćemo investirati u moderan sportski teren", dodao je Evlyn-Bufton.

Tada se rodila i ideja da se organizuje "maraton sjećanja".

"Naravno da 'Maraton sjećanja' za školu 'Fahro Baščelija' puno znači, za Goražde također, a i za Bosnu i Hercegovinu. Odavde se šalju poruke mira, poruke ljubavi i poruke prijateljstva. Prije dvije godine naši prijatelji iz Velike Britanije su dolazili u našu školu, to je bio prvi njihov dolazak poslije rata. Obećali su da će ponovo doći i to sa svojim porodicama i rekli da će istrčati ovaj maraton. Obećali su da će školi donirati jedan savremeni multimedijalni kabinet engleskog jezika, kao i sportski teren. Ja sam danas presretna. Hvala im u ime djece, u ime uposlenika, u ime grada", kazala je Ediba Bećirević, direktorica OŠ "Fahro Baščelija" Goražde.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U krugu ispred zgrade škole za goste je organizirana i mala svečanost kojoj su prisustvovali i zvaničnici Općine i BPK Goražde.

Zajedno sa britanskim vojnicima maraton su istrčali i članovi Atletskog kluba Goražde, koji su i na ovaj način iskazali zahvalnost za doprinos britanskih vojnika u najtežim ratnim godinama za ovaj grad.