BiH
144

Maraton "Plamen mira" od Sarajeva do Aachena: Spoznajte moć vaše različitosti

Klix.ba
Povodom obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, njemačka nevladina organizacija "Ahenska mreža za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad" organizuje maratonsku utrku "Flame for peace-Plamen mira 2014".

Utrka će se održati na stazi dugoj preko 2.700 km, tokom koje će maratonci posjetiti brojna mjesta velikih stradanja proteklih ratova kao što su Srebrenica, Loznica, Verdun i Huertgenwald (šuma u Njemačkoj u kojoj je za vrijeme Drugog svjetskog rata stradalo 12.000 američkih vojnika) i vrbovati za mir.

Plamen mira će krenuti iz Sarajeva 28. jula, na dan objave rata Austro-Ugarske monarhije Kraljevini Srbiji i poslije 56 dana, 21. septembra, na Svjetski dan mira stići u Aachen u Njemačkoj .

"Plamen mira" će biti svečano upaljen u okviru ceremonijalnog akta u Sarajevu, na mjestu koje odrede gradske vlasti.

Staza Plamena mira prolazi kroz 13 bh. gradova: Sarajevo, Tošići, Ustikolina, Višegrad, Srebrenica, Zvornik, Tuzla, Doboj, Odžak, Derventa, Prnjavor, Banja Luka, Kozarac i Bosanska Dubica.

"Duž obale rijeke Drine 'Plamen mira' povezivat će BiH i Srbiju na mjestima Bajina Bašta i Loznica. Iz Bosanske Dubice baklja "Plamena mira" se prenosi u susjednu Hrvatsku, grad Petrinju odakle se nastavlja put prema drugim zemljama Evropske unije i Švicarske. Ovim projektom njemački organizatori žele povezati mlade ljude istoka i zapada u Evropi. Na Balkanu su mržnja i želja za osvetom još uvijek prisutne. Nažalost, i kod velikog broja mladih ljudi. Organizatori pozivaju mlade BiH, Srbije i Hrvatske da zajedno sa 'Plamenom mira' krenu putem svjetlije i bolje budućnosti, budućnosti u miru", navodi organizator u saopćenju.

Njihova poruka mladima, posebno u Bosni i Hercegovini glasi:

"Mir je moguć kada priznamo naše razlike. Moć Evrope je njena raznolikost. BiH jeste kao 'Evropa u malom'. Spoznajte moć vaše različitosti!"

Projekt "Flame for peace - Plamen mira" održava se pod pokroviteljstvom Martina Sulza, predsjednika Evropskog parlamenta. Projekt podržava i bh. reprezentativac Vedad Ibišević.

"Kao dijete sam nažalost doživio rat koji do danas nisam zaboravio. Nadam se da će ovaj "Maraton za mir" koji prolazi kroz moju domovinu uspjeti ljudima u njoj bar malim djelom vratiti životnu radost", rekao je Ibišević.

U organizaciji projekta učestvuje preko 30 volontera koji stoje na strani Hajnca Jussena, pokretača ovog velikog projekta i predsjednika Ahenske mreže.

Stalna posada maratona broji 20 učesnika za koje će biti organizovan smještaj i ishrana i koji će putovati vozilima organizatora zajedno sa filmskim timom.

Na ulasku u svaki grad i mjesto maratonce će dočekati lokalni trkači koji će ih i ispratiti. U svakom gradu će biti pripremljen prigodan kulturni program za doček "Plamen mira".

Jedan od uslova učešća je da učesnik može istrčati 10 km u 60 minuta. Dužina dnevne staze je između 30 i 60 km. Detaljne informacije o prijavi možete pronaći ovdje.