BiH
37

Mape starosti stanovništva: BiH među zemljama sa najstarijom populacijom

Piše: M. Nukić
Koristeći podatke sa službene stranice CIA-e, Business Insider je napravio grafičke mape na kojima prikazuje prosjek godina starosti stanovništva svake zemlje na svijetu. Utvrđeno je da danas u svijetu ima 1,2 milijarde ljudi starosti između 15 i 24 godine, što znači da mnoge zemlje imaju mlađu populaciju nego ranije. BiH spada u zemlje u kojima živi starija populacija.

Petnaest najmlađih zemalja svijeta nalazi se u Africi. Od 200 miliona mladih ljudi, koliko živi na tom kontinentu, oko 75 miliona ih je nezaposleno. Najmlađa država na svijetu je Niger, s prosječnom starosnom dobi od 15,1 godina, dok je druga zemlja Uganda sa prosječnom dobi od 15,5 godina.

S druge strane, Japan i Njemačka slove za zemlje sa najstarijom populacijom. Prosječna dob stanovništva ove dvije zemlje je 46,1 godina.

Njemačka se suočava sa opadanjem nataliteta što bi moglo značiti da će se njena populacija smanjiti za 19 posto, odnosno 66 miliona do 2060. godine. To bi moglo imati veliki utjecaj na ekonomiju ove evropske velesile jer bi imala manjak radne snage i nepopunjena radna mjesta.

BiH ima prosječnu starost od 40,8 godina., što je dosta manje u odnosu na Njemačku, ali opet je visoko u odnosu na ostale zemlje svijeta. Također, i naša zemlja se suočava s opadanjem nataliteta, a uz ekonomske probleme s kojima se suočava to bi moglo biti devastirajuće za malu zemlju poput naše.

U Hrvatskoj je prosjek starosti veći od BiH, 42,1; u Srbiji 41,9, dok je u Crnoj Gori manja i iznosi 39,2 godina.

Pogledajte i ostale grafičke mape prosječne starosti stanovništva zemalja svijeta.