John W. Bullard
0

"MAP ne garantuje članstvo u NATO-u"

SRNA
John W. Bullard
John W. Bullard
Akcioni plan za prijem u NATO (MAP) ne garantuje buduće članstvo u Alijansi, niti sadrži spisak pitanja koja treba štrihirati jedno po jedno da bi zemlja postala članica, tvrdi komandant NATO štaba u BiH John W. Bullard.

Bullard je rekao da se MAP svodi na dijalog i komunikaciju između BiH i NATO-a o tome na koji način BiH može doprinijeti Alijansi.

"Uzimaju se u obzir stvari kao što su odbrana, bezbjednost, finansije, unutrašnji poslovi", pojasnio je Bullard u razgovoru sa novinarima.

Naglašavajući da nema roka za rješavanje pitanja uknjiženja vojne imovine na državu, Bullard je optimista da će u narednih mjesec-dva biti riješen prenos 69 lokacija perspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH. 

"Mislim da smo blizu rješenja. Ako bismo uspjeli riješiti ovaj problem nekim poželjnim ritmom i uklopiti se u normalni raspored, državni godišnji izvještaj mogao bi biti dostavljen u septembru", istakao je Bullard. 

Naglašavajući da su se neke zemlje u MAP-u zadržale dvije ili tri godine, dok su neke ostale i po devet godina, Bullard je napomenuo da će BiH morati da donese još neke veoma teške odluke, možda i teže od pitanja vojne imovine. 

"BiH će učestvovati u NATO-ovim misijama, vježbama, moraće da ostvari standarde vojne gotovosti. Praksa je i da zemlje članice NATO izdvajaju oko dva posto od bruto društvenog proizvoda za odbrambene potrebe, a BiH sada izdvaja 1,4 posto", pojasnio je Bullard. 
Ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a donijeli su 22. aprila na sastanku u Talinu odluku da BiH bude primljena u MAP, uz napomenu da će prvi godišnji program početi nakon što bude riješen status perspektivne vojne nepokretne imovine koji se odnosi na 69 lokacija koje su odlukom Predsjedništva BiH proglašene kao perspektivne za Oružane snage BiH.