Problem niski vodostaji
0

Manjim općinama u RS-u prijeti žeđ

FENA
Zbog niskih ili vodostaja u opadanju u cijeloj Republici Srpskoj, brojni vodovodi uskoro bi se mogli suočiti s problemima u proizvodnji vode za piće, a to bi moglo prouzrokovati i redukcije u snabdijevanju, pišu danas Nezavisne novine.

Potvrdio je to Jovo Tadić, predsjednik Udruženja "Vodovodi RS", koji kaže da trenutna situacija sigurno ugrožava snabdijevanje potrošača vodom.

"S obzirom na to da će se sušni period nastaviti, to je zabrinjavajuće za menadžment vodovodnih preduzeća, pogotovo u manjim vodovodima, gdje su kapaciteti za skladištenje mali. Također, probleme bi mogli da imaju vodovodi koji su direktno na vodotoku i nemaju svoje rezervoare", objasnio je Tadić.

U Šekovićima je od od jučer ujutro uvedena četvorosatna redukcija u isporuci vode svim potrošačima u toj općini koji vodu dobijaju iz gradskog vodovoda. Redukcija je uvedena od 11 do 15 sati, zbog prekomjerne, pa i nesavjesne potrošnje vode.

"Zbog povećane potrošnje imamo problem punjenja bazena na izvorištima. Apelirat ćemo da građani smanje potrošnju, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da uvedemo drugi stepen redukcije, koji bi podrazumijevao osmosatno isključenje vode", rekao je direktor šekovićkog Komunalnog preduzeća "Zelenilo i čistoća" Đorđe Radanović.

Slično bi se moglo desiti i u Mrkonjić Gradu, a osim sušnog perioda glavobolju rukovodstvu općinskog "Vodovoda" zadaju i nesavjesni pojedinci, koji nekontrolirano troše pitku vodu za zaljevanje bašta i slično.

"Stanje na izvorištima je trenutno zadovoljavajuće, nemamo problema sa smanjenim dotokom, ali ne znači da ih neće biti ako se obistine prognoze o dugom ljetu bez padavina. Moramo apelirati da se voda troši razumno, kako bi je svi imali", kazao je Predrag Paštar, sekretar "Vodovoda" u Mrkonjić Gradu, gdje su prinuđeni da u kontrole pošalju i Komunalnu policiju.

Komunalni policajci na području Modriče već provjeravaju ko ilegalno troši pitku vodu. U modričkoj Komunalnoj policiji su potvrdili da su pod lupom sva domaćinstva koja nemaju legalne vodovodne priključke, a troše vodu za punjenje bazena, zalijevanje bašta i slično.

Iako u Prijedoru zasad nema problema u snabdijevanju vodom, na području prigradskog naselja Ljubija na snazi su redukcije i to ponedjeljkom, srijedom i petkom.

"Na to smo primorani da bismo mogli snabdijeti vodom sve potrošače na tom području. Zbog vrućina, niskog vodostaja i nedostatka vode u podzemnim izvorima, moraju se povremeno isključiti neki bunari. To izaziva probleme u rubnim područjima općine i višim spratovima zgrada, gdje ne postoje pumpe za povećanje pritiska", kazala je tehnička direktorica "Vodovoda" Prijedor Azra Borovčanin.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda RS (RHMZ), jučer su samo vodostaji Vrbasa, na mjernim stanicama u Banjaluci i Delibašinom selu, te vodostaj Save u Srpcu u porastu.

Na ostalih 12 mjernih mjesta na rijekama od Novog Grada do Neretve kod Uloga vodostaji stagniraju ili su u opadanju. U RHMZ su pojasnili da je do rasta vodostaja Vrbasa došlo zbog rada hidroelektrana uzvodno od Banjaluke, koje su iz svojih akumulacija, zbog proizvodnje struje, propustile veću količinu vode.

"Rekordno niski vodostaji još nisu zabilježeni, a stanje je uobičajeno za ovo doba godine. S obzirom na to da očekujemo osvježenje za vikend, nije isključeno da se i vodostaji širom RS-a poprave narednih dana", kazali su u RHMZ.