Primjena Akcionog plana
0

Manje poginulih na bh. cestama

Sarajevo-x.com
U prostorijama FMUP-a u srijedu je održan redovni sastanak Ekspertnog tima za analizu i koordinaciju provođenja mjera iz Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta “Polazne osonove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.” na kojem je zaključeno da je smanjen broj poginulih u saobraćajnim nezgodama na području FBiH.

Urađenim analizama i upoređivanjem podataka iz svih kantona, zaključeno je da je od 1. juna 2008. godine kada se započelo sa implementacijom Akcionog plana do 31. januara ove godine smanjen broj poginulih u saobraćajnim nezgodama. Istovremeno zabilježeno je povećanje broja nezgoda u odnosu na isti period od 1. juna 2007. do 31. januara 2008. godine.

Na ovom sastanku je konstatovano da je došlo do zaustavljanja trenda rasta po svim parametrima, što je jedan od ciljeva iz Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta “Polazne osonove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.”

Također, je razgovarano o budućim aktivnostima Ekspertnog tima, te je donesena odluka da se u zadnjoj sedmici aprila u Sarajevu organizuje Okrugli sto na temu “Značaj sigurnosti saobraćaja za društvenu sredinu”. Na ovom okruglom stolu izlagači će biti eminentni stručnjaci iz različitih oblasti sigurnosti saobraćaja.

Ovaj okrugli sto bit će organizovan u okviru obilježavanja sedmice globalne sigurnosti koja se provodi na osnovu odluke UN-a u zadnjoj sedmici mjeseca aprila u cijelom svijetu.

Ovaj ekspertni tim FMUP-a je formiran rješenjem federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića u julu 2008. godine.

Zadatak Ekspertnog tima je da vrši analizu i koordinaciju provođenja mjera iz Akcionog plana za provedbu mjera iz dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja Federacioje Bosne i Hercegovine 2008.-2013.”, te na osnovu toga da o potrebi instruira kantonalne MUP-ove u daljoj realizaciji plana.