BiH
15

Manjak u gradskoj kasi Banje Luke

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Manjak u gradskoj kasi Banje Luke primorao je vlast da već nakon pola godine usvoji rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Istovremeno, odbornici Skupštine grada usvojili su i odluku o pokriću deficita po godišnjem obračunu budžeta za 2012. godinu.

Kako je pojasnio gradonačelnik najvećeg grada RS Slobodan Gavranović, rebalans budžeta se razlikuje od prvobitnog nacrta za nešto manje od dva miliona KM, te su stvoreni uvjeti da procjenjeni nivo prihoda svede na iznos od 143 miliona KM.

"Više razloga nas je opredijelilo da izvršimo rebalans budžeta. Između ostalog, deficit koji smo imali i način pokrića tog deficita, što smo morali sada da riješimo, kao i da dio pokrijemo kroz rebalans. Zato je rebalans sada bio nužan", potvrdio je Gavranović.

On ističe da su „neke stavke“ poremetile redovne tokove, a one su mogle u narednoj fazi da ugroze realizaciju usvojenih programa, kao što je plaćanje PDV-a za ranije izvedenu infrastrukturu na seoskom prostoru od blizu tri miliona KM, zatim dio sredstava po osnovu sudskih odluka za zemljište koje je eksproprisano i preuzeto, što sada stiže na naplatu i to u iznosu od preko milion KM.

"Nivo prihoda koji smo planirali i koji smo ostvarili za prvih šest mjeseci 2013. pokazuje da na te prihode sigurno nećemo moći da računamo do kraja godine u stoodstotnom prilivu. Tu, prije svega, mislim na porez na dodatnu vrijednost, koji smo smanjili za dva miliona KM, i na porez na imovinu, kod kojeg prihod nije ostvarivan onom dinamikom koja je očekivana. Naše procjene govore da ovo može biti realno, a preduzet mo i niz mjera da se prihodi, ovako planirani, i ostvare", kazao je Gavranović.

Kada je riječ o rashodima, u komunalnoj sferi smanjen je iznos od skoro dva miliona. Došlo je do pada prihoda po osnovu prodaje poslovnih prostora i garaža, jer je promjenom propisa dozvoljen otkup obveznicama, koje nisu likvidna sredstva, pa se zbog toga ne može realizirati program, koji je donesen na osnovu tih sredstava.

Ipak, gradonačelnik Banje Luke je naglasio da su ovim rebalansom zagarantirana sredstva za dodjelu stipendija, izdvajanja za socijalnu sferu su uvećan za deset hiljada maraka, a nisu umanjena ni sredstva za boračku populaciju.

"Stanje jeste teško, ali nije dramatično", zaključio je Slobodan Gavranović.

Opozicija ne misli tako te upozorava vladajuće stranke da rebalans nije realno planiran i da nema konkretnih mjera kako će se budžet ubuduće puniti.

Zaduženje najvećeg grada RS prešlo je 200 miliona KM.