BiH
19

Manjak otorinolaringologa u Domu zdravlja KS

Piše: M. N.
Dom zdravlja u Novom Gradu
Dom zdravlja u Novom Gradu
Zbog radova na rekonstrukciji i adaptaciji Doma zdravlja Novi Grad, određene službe su prebačene na Dom zdravlja Vrazova i područnu ambulantu Saraj-Polje. No, zbog velikog broja pacijenata, ambulante ne stižu sve.

Portalu Klix.ba su se javili građani kojima je uskraćena zdravstvena usluga na odjelu Otorinolaringologije u područnoj ambulanti Saraj-Polje jer je veliki pritisak na njih zbog broja pacijenata.

"Pripadam Domu zdravlja Otoka i spletom okolnosti mi se ukazala potreba da posjetim odsjek ORL koji je zbog renoviranja sada prebačen u Saraj-Polje. U srijedu sam otišla u ovu ustanovu, te su me pri dolasku odmah odbili s obrazloženjem da ne primaju knjižice. Pitala sam kako je moguće da ne primaju knjižice jer rade tek dva sata, a oni su mi rekli kako imaju veliki broj knjižica i da me nisu u mogućnosti primiti naglasivši kako su im prioritet pacijenti koji pripadaju njihovoj ambulanti", kazala je pacijentica čiji je identitet poznat redakciji.

Istakla je kako je tada u ambulanti bio i veliki broj djece koja su čekala sa svojim roditeljima ne bi li se liječnica predomislila i primila ih. No, do toga nije došlo.

"U četvrtak su mi rekli da dođem u petak u drugu smjenu. Kada sam došla rekli su mi da ne primaju knjižice. Tada sam izgubila strpljenje i kada sam ušla u kabinet kazavši kako već tri dana čekam, a imam jaku upalu uha, sestra mi je rekla kako me ne mogu primiti, da su slali pacijente u druge domove zdravlja, ali da su ih vratili njima. Također, naglasila je kako se naš ljekar vraća 1. maja i da bi bilo najbolje da sačekam do tada. Na moje pitanje šta da rade pacijenti Doma zdravlja Novi Grad tih 20 dana, ona je rekla kako to pitanje trebam postaviti šefovima odsjeka koji nisu organizovani", kazala nam je sagovornica.

U JU Dom zdravlja KS kazali su za Klix.ba da je stav menadžmenta kako nijedan pacijent ne smije trpjeti posljedice renoviranja i da moraju dobiti zdravstvenu zaštitu.

"Veliki problem imamo s nedostatkom otorinolaringologa. U ambulanti Saraj-Polje radi jedna liječnica iz druge ambulante kao ispomoć tri dana sedmično. Drugi ljekar je na godišnjem odmoru. Oni svi rade prekovremeno jer nam je upravo taj kadar deficitaran. Ali naš stav je da pacijenti moraju dobiti zdravstvenu zaštitu i savjetujemo im da odu u bilo koji dom zdravlja koji ima ORL jer na to imaju pravo", rekla nam je direktorica JU Dom zdravlja KS prim. dr. Dženana Tanović.

Također, istakla je kako u Domu zdravlja KS ima samo šest otorinolaringologa, a da je u toku specijalizacija još nekoliko ljekara. Dvojica ljekara su nedavno otišla u penziju.

Podsjetimo, zbog II faze renoviranja Doma zdravlja Novi Grad službe su raspoređene na sljedeći način: Dispanzer za zdravstvenu zaštitu predškolske djece, te školske djece i omladine zdravstvene usluge pružat će na lokalitetu Saraj-Polje; Stomatološka služba (ortodoncija) pružat će usluge na lokalitetu Saraj-Polje, dok će jedan tim (bolesti zuba i endodoncija) raditi u Domu zdravlja Centar - Vrazova. Oftalmološka služba radit će u Domu zdravlja Centar - Vrazova, Neurološka služba na lokalitetu Saraj-Polje, Internistička služba bit će raspoređena u domove zdravlja Novo Sarajevo i Saraj-Polje, a ORL će pružati zdravstvene usluge na lokalitetu Saraj-Polje.