BiH
0

Manifestacija "Srcem za piramide" uz kulturno-zabavni i edukativni program

FENA
U povodu početka treće sezone istraživanja Bosanske doline piramida, Općina Visoko, FS Zenicabus, TA Respekt, nevladin sektor Općine Visoko i Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", organizirat će 12. aprila cjelodnevnu manifestaciju "Srcem za piramide".

Prema riječima člana Organizacionog odbora manifestacije Belmina Debelca, manifestacija će obilovati kulturno-zabavnim programima i edukativnim sadržajima.

"Izdvajamo predavanje dr. Ivana Šimatovića o geometriji bosanskih piramida te planirani obilazak svih arheoloških lokacija u Bosanskoj dolini piramida. Lokacije će, osim posjetitelja i zainteresiranih, obići i članovi Ferijalnog saveza te članovi planinarskih društava iz BiH koji su odredili transverzalu: kompleks podzemnih tunela Ravne, Bosanska piramida Sunca, Bosanska piramida Mjeseca, Bosanska piramida Ljubavi i dolazak pred centralnu binu", izjavio je Feni Debelac.

Na centralnoj bini koja će biti postavljena u naselju Prijeko, ispred fabrike KTK, posjetiteljima će se predstaviti deset KUD-ova iz BiH, više od 20 muzičara među kojima su i Al Dino, Dr. Zo, Bojan Marović, Irina Kapetanović i dr.

Organizatori su program obogatili i likovnom kolonijom koju će realizirati voditelj Umjetničke kolonije Počitelj, akademski kipar Ante Brkić a potvrđeno je da će "likovnoj koloniji za piramide" prisustvovati i predsjednik ULUBiH-a Irfan Hozo koji će Fondaciji pokloniti i umjetničko djelo.

"Organizirali smo i niz sportskih aktivnosti: rafting s velikim brojem učesnika koji će rijekom Fojnicom, od Zagorice do Visokog, preći sedam kilometara. Manifestaciju će uveličati i ribolovna društva iz BiH. Veliko interesovanje vlada i za turnir u fudbalu na kojem će učestvovati veterani Željezničara, Veleža, Čelika i Bosne", kazao je Debelac.

Dio programa ustupljen je i predstavljanju nekoliko modnih kuća i dizajnera iz BiH pa će se tako na centralnoj bini smjenjivati kreacije modnih kuća "KTK" Visoko, "Borac" Travnik, "NERZ Bešlagić", kreatorke Dragice Budeljković i drugih.

Manifestacija "Srcem za piramide" će, prema najavama, okupiti i više od 150 turističkih agenata iz 15 evropskih zemalja, a program uveličat će i spektakularni vatromet.