BiH
0

Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2012." 12. i 13. jula

FENA
Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2012., naziv je ovogodišnje, već tradicionalne manifestacije, čijim se održavanjem čuva sjećanje na sudbonosne dane odbrane od agresije u periodu 1992. - 1995. i nesebičnu žrtvu branitelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

O značaju manifestacije, koja se ove godine održava pod sloganom "Za domovinu bi dao sve, a domovinu nizašta", danas su na pres-konferenciji u Sarajevu govorili predsjednik Organizacionog odbora (OO) i premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikret Musić, dopredsjednik OO Vahid Karavelić, predsjednik Pododbora za program Ismail ef. Smajlović i Suad Zijadić, generalni sekretar OO manifestacije.

Centralni programski sadržaji manifestacije planirani su za 12. i 13. juli, a radi se o odavanju počasti braniteljima, civilnim stradalnicima i stranim diplomatama na šehidskim mezarjima i spomen- obilježjima, te vjerskim obredima i svečanosti na Velikom polju (Igman), 13. jula, čijim će se sudionicima obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva RBiH Mirko Pejanović i kantonalni premijer Fikret Musić.

Premijer Musić pozvao je građane da se u što većem broju odazovu svim programskim sadržajima i na dostojanstven način daju vlastiti doprinos sjećanju na epopeju Igmana, odbranu BiH i Sarajeva, kao i na sve žrtve podnesene tokom odbrane od agresije, istovremeno, izražavajući zahvalnost svima koji su doprinijeli da se kontinuitet manifestacije održi i obogati novim sadržajima.

"Ovo je nešto što istorija mora pamtiti i prenositi budućim pokoljenjima i naraštajima i ovo je nešto od čega se nikad ne smije odustati, niti se ikad smije zaboraviti", kazao je Musić.

Na različite aspekte manifestacije ukazali su Karavelić, Smajlović i Zijadić, istaknuvši značaj istrajavanja na civilizacijskim vrijednostima i njegovanju različitih tradicija, vrijednosti suživota i jedinstva različitosti u BiH.

Po njihovim riječima, Igman simbolizira odbranu cijele BiH i nosi poruku svima koji su spremni nastaviti graditi prosperitetnu zajednicu svih njenih građana i naroda.

Kako je najavljeno, centralni dio programa manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2012." počet će 12. jula obilaskom Memorijalnog centra "Kovači" i odavanjem počasti braniteljima BiH i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću, te memorijalnim pohodom "Mladi na putu života" 12. i 13. jula, pravcem Kovači-Igman-Veliko polje uz prigodan kulturno-umjetnički program 13. jula.

Istovremeno, delegacije će 12. jula položiti cvijeće i odati počast na spomen-obilježjima - Ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i Antifašističkom otporu ("Vječna vatra"), te na brojnim drugim mjestima stradanja.

Organizator manifestacije osigurao je prijevoz za sve zainteresirane građane i goste.

Naime, autobusi GRAS-a će 13. jula u 08.30 sati polaziti s više punktova u gradu i prigradskih naselja i saobraćati u pravcu Velikog polja, odakle će oko 18.00 biti upriličena povratna vožnja za sve sudionike manifestacije.