BiH
0

Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2008"

FENA
"Danas na svijetu nema veće planine od Igmana, niti većeg polja od ovog polja. Igman je veliki i danas svjedočimo o veličini naših ciljeva, naših ideala i naše oslobodilačke borbe", kazao je premijer Federacije BiH Nedžad Branković obraćajući se danas učesnicima Manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2008" na Velikom polju na Igmanu.

"Danas svjedočimo koliko su velika naša srca i koliko ćemo dugo vjerno i vječno čuvati naše tradicije i lijepe uspomene na naše najmilije sinove, kćeri, očeve i majke koji su dali svoje živote za ovu slobodu i za budućnost koju trebamo zajedno da kreiramo. Na ovakav način pokazujemo da se ne stidimo svoje borbe, za razliku od nekih mi ipak ponosno i dignuta čela kažemo da smo pod ovim zastavama branili BiH i da ćemo je i dalje čuvati kao državu u kojoj nikom ne smije biti tijesno i u kojoj za sve ima mjesta", kazao je premijer Branković.

Ponosan sam da sam pripadao jednoj armiji koja je pokazala da je civilizacijska i antifašistička i danas je ovo najveći skup antifašizma na svijetu, kazao je Branković.

Nakon obraćanja premijera FBiH, zbog iznenadne kiše i nevremena i kulturni dio programa manifestacije je prekinut.

Manifestaciji "Odbrana BiH - Igman 2008" prisustovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

"Branitelji BiH na Igmanu izvojevali su pobjedu na viteški način. Nisi iza sebe ostavili zločine kao drugi, i danas imamo sreću da možemo to reći. Pored toga što su bili slabo opremljeni, slabije organizirani nego neprijatelj izvojevali su pobjedu ali na častan način", kazao je novinarima Silajdžić dodavši kako se ovakvi događaji neće zaboraviti.

"Ovo je jedna stvar koja je ugrađena u temelje BiH i sigurno se neće zaboraviti", kazao je on.

U okviru Manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2008" danas su na Igmanu održane vojne počasti i polaganje cvijeća na mezarjima na Velikom Polju, Mrazištu i Brezovači. Vjerski program je održan u ratnoj džamiji na Igmanu. Klanjanja je džuma namaz i proučena dova šehidima BiH. Na centralnoj bini na Velikom polju upriličen je i defile ratnih zastava BiH.

Manifestaciji programa obilježavanja Igmanske bitke prisustvovali su predstavnici raznih nivoa vlasti, boračkih organizacija, sudionici Marša "Mladi na putu života" te mnogobrojni građani.