BiH
0

Mandić: Izmjena optužnice

Klix.ba
Behaija Krnjić, tužilac Državnog tužilaštva, objavio je da njegov ured radi na izmjeni optužnice protiv Momčila Mandića. Kako je tužilac rekao, izmjene još nisu kompletirane, ali se baziraju na izjavama svjedoka koje su čuli u toku dokaznog postupka.

Prema sadašnjoj optužnici, Mandić se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti. U četiri tačke optužnice na teret mu se stavlja da je “u svojstvu pomoćnika ministra za unutrašnje poslove tadašnje Srpske Republike BiH rukovodio napadom koji su izvele policijske snage Srpske Republike BiH 6. aprila 1992. godine na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH”.

Također mu se na teret stavlja da je, kao ministar pravde u tadašnjoj vladi, odgovoran za formiranje i rad svih kazneno-popravnih institucija koje su djelovale u tadašnjoj Srpskoj Republici BiH. U optužnici se spominju logor Kula na Butmiru kraj Sarajeva, Planjina kuća u Vogošći, te Kazneno-popravni dom u Foči.

“Male izmjene su urađene u sve četiri tačke a vezane su za datum događaja, za svojstvo optuženog i za pojedina imena oštećenih”, kazao je Tužilac, dodavši da su neki od svjedoka tokom davanja iskaza naveli imena oštećenih “koja nisu prethodno spominjali”.

Više detalja o optužnici Tužilac će iznijeti na narednoj statusnoj konferenciji 30. maja 2007. godine. Istog dana će i Sudsko vijeće iznijeti svoj plan izvođenja svjedoka i eksperata koje žele ispitati prije kraja suđenja.