BiH
0

Mandatarka Cvijanović danas s koalicionim partnerima

FENA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović održat će danas u Banjoj Luci konsultacije s predstavnicima Socijalističke partije i Demokatskog narodnog saveza RS-a u vezi sa novim sastavom izvršne vlasti u RS.

Dosadašnjoj ministrici za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a, 27. februara je entitetski predsjednik Milorad Dodik povjerio mandat za sastav nove Vlade RS-a.

Tog dana Skupština RS-a prihvatila je ostavku vlade Aleksandra Džombića, a zatim je i Vijeće naroda potvrdilo tu odluku parlamenta.

Ukoliko bude izabrana, Cvijanović će biti prva premijerka od nastanka RS-a.

Glasnogovornica SNSD-a Dušica Savić jučer je najavila da će osim s koalicionim partnerima SNSD-a, Cvijanović održati i sastanak sa starim i novim ministrima u Vladi RS-a.

U skladu s Ustavom, nakon toga uslijedit će zahjev za zakazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj bi mandatarka predstavila program i sastav nove entitetske vlade, a Kolegij tog zakonadavnog tijela bit će 7. marta.

Ukoliko mandatarka za sastav nove Vlade RS-a do tada uputi zahtjev, bit će zakazana i posebna sjednica parlamenta o izboru nove Vlade RS-a.

Nakon današnjih sastanaka, najavljenih za 12 i 13 sati, bit će izdata saopćenja za javnost.