BiH
252

Mame u akciji: Čuvajmo parkove za naše najmlađe

Piše: E. F.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dječiji parkovi u Sarajevu koji su posebna radost za mališane ovog grada oduvijek su bili na meti vandala. Tako ovi zabavni parkovi nakon konstrukcije ili obnove za kratko vrijeme bivaju uništeni.

Ljuljačke brzo bivaju polomljene ili njihovi lanci prekinuti. Ista je stvar i sa toboganima i drugim igračkama u parku. Osim toga, smeće i prljavština preplave mjesto u kojem bi u svojim igrama trebali uživati naši najmlađi.

Nakon što je nedavno obnovljen, stanje dječijeg parka na Grbavici jedan je od posljednjih primjera bahatosti i nekulture građana ovoga grada. Naime, Turska vladina agencija TIKA je obnovila park na Vilsonovom šetalištu koji se prostire na 2.800 kvadratnih metara i uključuje razne rekvizite.

Inicijativa za čiste i uredne parkove

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Samo nekoliko dana kasnije park je preplavljen smećem. Razočarani roditelji, posebno majke koje se okupljaju na portalu Gugu.ba, odlučili su progovoriti i pokrenuti inicijativu koja bi za cilj imala ukazivanje na ovaj problem u gradu Sarajevu te očuvanje dječijih parkova. Ne žele, kako kažu, da novi divni sadržaji budu opet meta vandala i nesavjesnih građana.

Elma Sijerčić prva je među onima koji su zabilježili nered u tek obnovljenom parku, te je poželjela dići svoj glas protiv vandala i opće nekulture. U tome je dobila podršku velikog broja građana.

"Razočarala sam se kada sam vidjela da je park pun smeća i da majke uče djecu da bacaju maramice, flašice i ostale otpatke bilo gdje. Pokušala sam reagovati, ali sam naišla samo na drskost. Ne možemo ovo dozvoliti, pa tu borave naša dječica, trče, padaju, igraju se. Zar se ne bismo trebali potruditi da mjesto njihovog boravka bude čisto?", kaže Sijerčić.

Roditelje već odavno zabrinjava činjenica da parkove uništavaju vandali te da u njima često bude i pribora koji koriste narkomani. Upravo zbog toga odlučili su nešto poduzeti.

Videonadzor i novčane kazne

"Želimo se pokrenuti i pozivamo što veći broj ljudi da nas podrži. Mislim da bi uvođenje videonadzora u parkove i novčanih kazni bilo idealno rješenje. Za otpatke novčana kazna, kao i za sva druga oštećenja u parkovima“, kazala nam je Sijerčić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Mogli bi se, kako je kazala, ugledati i na park u Goraždu koji nosi naziv Plavi cvijet. Iako je veliki ograđen je, ima bogate sadržaje pa čak i omogućenu upotrebu romobila i bicikala, ali i ljude koji su uposleni da ga čuvaju i održavaju. Ulaz se plaća svega 0,5 KM, a sve je uredno, čisto i očuvano. Upravo bi takav primjer mogao poslužiti i za parkove u našem gradu.

Gradnja umjesto obnove

Aldijana Hamza, glasnogovornica KJKP Park je za Klix.ba kazala kako ovo preduzeće već duže vrijeme apeluje na građane da čuvaju parkove za naše mališane.

"Mi već godinama novac ulažemo u obnovu stvarnih sadržaja umjesto da se posvetimo kreiranju novih zabavnih i zelenih površina za naše mališane. Podržavamo svaku akciju očuvanja površina kako bi se mogli posvetiti kreiranju novih sadržaja", istakla je Hamza.

Prema njenim riječima, kontrolu u parkovima već provode komunalni redari, ali nažalost ne mogu učiniti puno jer bi morali počinitelje uhvatiti na djelu kako bi ih adekvatno kaznili. No, ova služba ima samo 24 čovjeka koji ne mogu puno učiniti na tom polju ako se ima u vidu da KJKP Park održava 1.500 parkova i zelenih površina.

"Moramo se zajednički potruditi da zaštitimo zelene površine i prostor za one koji su naša budućnost", kazala je Hamza.