BiH
0

Mamberti: Bosna i Hercegovina pripada Evropi na poseban način

FENA
Sekretar Svete Stolice za odnose s državama, nadbiskup Dominique Francois Joseph Mamberti izjavio je danas u Sarajevu da Sveta Stolica podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.

Nadbiskup Mamberti istaknuo je, nakon susreta sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom finansija i trezora BiH Draganom Vrankićem, da Bosna i Hercegovina ima legitimnu aspiraciju da se integrira u evropske institucije.

"Bosna i Hercegovina pripada Evropi ne samo po geografskom položaju nego na poseban način po vlastitoj povijesti i kulturi", kazao je Mamberti, prenoseći pozdrave i blagoslov svetog oca pape Benedikta XVI.

Ministar Vrankić izrazio je zahvalnost u povodu potpore koju je Sveta Stolica pružila Bosni i Hercegovini od njene samostalnosti, uz uvjerenje da će se ta potpora nastaviti i na njenom evropskom putu.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o provedbi Temeljnog sporazuma između BiH i Svete Stolice koji je Parlamentarna skupština BiH ratificirala u oktobru prošle godine.

U tom kontekstu najavljeno je da će se uskoro pristupiti formiranju mješovite komisije da bi se identificirali prioriteti i definirao način provedbe odredbi spomenutog sporazuma.

Istaknuto je da ovaj sporazum ne predstavlja privilegij Katoličke crkve, nego model za uređenje odnosa između različitih vjerskih zajednica i države, a što podrazumijeva i primjenu prava na vjerske slobode kao jedno od temeljnih prava svakog pojedinca.