BiH
0

Mamberti: BiH ima podršku Svete Stolice

FENA
Sveta Stolica će i dalje podržavati BiH u njenom nastojanju da unaprijedi poštivanje univerzalnih ljudskih parava, a posebno prava na vjerske slobode i prava izbjeglica, kazao je sekretar za odnose sa državama Svete Stolice Joseph Mamberti tokom današnjeg razgovora u Sarajevu s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem.

Mamberti je istakao da će i dalje pružati podršku aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH orjentiranim na poboljšavanje kulture ljudskih prava i osiguranja harmoničnih uvjeta vjerskim zajednicama koje djeluju za dobrobit svih.

Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je Ugovoru između BiH i Svete Stolice, koji je ratificiran u oktobru prošle godine. Sagovornici su suglasni da je potrebno formirati mješovitu komisiju koja bi identificirala probleme i predložila načine i tehnike provedbe odredbi Ugovora.

Ministar Halilović je upoznao visokog zvaničnika Svete Stolice o stanju u oblasti ljudskih prava i posebno procesu povratka u BiH, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.