BiH
286

Malo drugačiji dan: Umjesto u redu za hljeb, 180 djece čekalo paketiće

Piše: Maja Nukić
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ova djeca i njihovi roditelji svaki dan stoje u redu za hljeb i obrok koji dobijaju u javnoj kuhinji Crvenog križa. Svoje djetinjstvo provode skromno jer njihovi roditelji nemaju novca da im kupe igračke, slatkiše i sve ono što bi djeca imala. Ali, volonteri Crvenog križa Novo Sarajevo odlučili su im uljepšati ovaj dan i združenim naporima su uspjeli skupiti sredstva i napraviti 180 paketića.

"Mi smo izuzetno ponosni na sve ono što smo danas uradili do ovog momenta i što smo uspjeli napraviti 180 paketića za 180 dječijih osmijeha. Za ovo su zaslužni dobri ljudi i građani ovoga grada te volonteri koji su ih animirali u tržnim centrima da kupovinom slatkiša, grickalica i igračaka pomognu da osmijesi na dječijim licima zasjaju. Paketiće će primiti djeca koja su korisnici kuhinje Crvenog križa, svakodnevni primaoci toplog obroka", rekla je Amina Kurtagić iz Crvenog križa Novo Sarajevo.

U ovoj akciji je učestvovao veliki broj volontera, te učenici osnovnih škola Čengić Vila 1 i Grbavica 2. Među njima je i Džana Olovčić, koja je danas bila maskirana.

"Radili smo puno u ovoj godini, ali nije nam bilo teško. To je prije svega jedno lijepo druženje i drago mi je da kroz ovu lijepu akciju možemo napraviti nešto za mališane i starije. Nama ne znači puno, a njima ćemo izazvati osmijehe na licima i uljepšati život", rekla je Olovčić.

Volonteri Crvenog križa Novo Sarajevo organizirali su predstavu za djecu i zabavu. Djeca su plesala i pjevala, a svojim dolaskom nagradio ih je Djed Mraz koji im je podijelio paketiće.

"Ovo mi je prvi dar ove godine i zaista se radujem. Nadam se da ću dobiti plišanog medu jer ih volim. U Novoj godini želim ljudima da imaju puno zdravlja, sreće i ljubavi", rekla je devetogodišnja Meka Nurković.

Ilhan Čukojević je četvrti razred Osnovne škole Hrasno. I on je danas dobio svoj prvi poklon u ovoj godini.

"Bilo šta da bude u paketiću ja ću biti sretan. Želim da svi budu sretni i da im se sve želje ispune", rekao je skromni dječak.

Večeras, kada budete slavili dolazak Nove godine, ne zaboravite na one koji imaju najmanje, pogotovo na djecu kojoj je tako malo potrebno da budu sretna.