BiH
0

Malkić: Neka nam prošlost bude vječna opomena

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Tragovi zločina su očigledni, a zna se ko ih je počinio i u čije ime. Stoga treba jasno reći i činiti da počinioci genocida budu kažnjeni, a rezultat genocida neutraliziran, rekao je u obraćanju na obilježavanju 12. godišnjice genocida u Srebrenici načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić.

Uz to, potrebno je opominjati, pamtiti i tražiti odgovornost svih onih koji su suodgovorni ili koji nisu spriječili genocid, kazao je on.

Isto tako, istaknuo je Malkić, mora se raditi na sprječavanju kako ne bi došlo do ponavljanja.

Naveo je da su po presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu, policija i Vojska RS-a, koje su uglavnom činili pripadnici srpskog naroda, počinili zločin genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica.

"Pored izgradnje povjerenja i stvaranja boljih uslova življenja i popravke našeg ambijenta, naša obaveza je i borba protiv zaborava i ispunjenje duga prema nevino ubijenim, što treba da upotpunjuje smisao našeg življenja, opstanka i razvoja. A, dug je, da obezbijedimo istinu, zadovoljenje pravde i otkrijemo imena počinilaca", naglasio je Malkić.

Naš je dug prema njima da se nikad ne zaborave nevine žrtve, da se Srebrenica vječno pamti te da se zauvjek pamte prekinute sudbine.

  • Neka nam prošlost bude vječna opomena, da se zlo mora prepoznati i imenovati u samom početku. Govoru netolerancije i mržnje moramo se suprotstavljati prije nego se pretvore u činove užasa. Mi sigurno ne možemo promijeniti prošlost, ali sjećanje i pamćenje danas mogu sačuvati i kreirati našu budućnost. Kako bi naša budućnost bila u miru, toleranciji i suživotu, poručio je Malkić.

Naveo je da su se svi genocidi počinjeni u prošlom stoljeću desili zbog pasivnosti i šutnje civiliziranog svijeta i nevjerovatne okrutnosti počinilaca. Srebrenica je simbol genocida počinjenog u srcu Evrope samo pola stoljeća nakon što je o Aušvicu rečeno "nikad više".

  • Za Imrea Kertesa, dobitnika Nobelove nagrade, koji je preživio holokaust, Aušvic nije izuzetak od pravila, već ultimativna istina o ljudskoj degradaciji u modernom iskustvu. Isto je to i Srebrenica. Srebrenica je stravična spoznaja čovjeka o suvremenom svijetu u kojem živi. Srebrenica je sramota svijeta, ali i nas običnih građana, pamtimo je kao zajednički poraz koji ne smije da se ponovi nikome, nigdje i nikada, kazao je Malkić.

Naglasio je da je Srebrenica također mjesto ispita savjesti za sve nas, stoga Srebrenica mora biti naša institucija sjećanja i pamćenja, ali i uzdizanja, razvoja, solidarisanja i uvažavanja različitog.

"Srebrenica se treba graditi i razvijati kao zajednica socijalne sigurnosti, solidarnih i odgovornih građana uz osjećaj pripadnosti zajednici, ma koliko ona imala teško breme. Srebrenica ne može i ne smije biti ekskluzivitet bilo čiji, ona mora biti i jeste dovoljno široka za sve koji žele život u međusobnom uvažavanju", rekao je u svom govoru načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić.