BiH
0

Malkić: Moja smjena neće biti izglasana, jer je opcija koja podržava moj rad znatno brojnija

FENA
Načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić ubijeđen je da neće biti izglasana njegova smjena koju zahtijeva srebrenički odbor Srpske demokratske stranke (SDS) tražeći da se to pitanje stavi na dnevni red sjednice Skupštine općine Srebrenica zakazane za 2. februara ove godine.

«Skupština neće izglasati moju smjenu, jer u toj instituciji opcija koja podržava moj rad je znatno brojnija», izjavio je Malkić danas za Federalnu novinsku agenciju, u povodu informacija da je više od 300 Srebreničana na inicijativu Općinskog odbora SDS-a Srebrenica i Skelani potpisalo zahtjev za opoziv i smjenu srebreničkog načelnika, optužujući ga za učešće u ratnim zločinima nad Srbima, učešće u finansijskim malverzacijama, zloupotrebu položaja i ovlašćenja te opstrukciju povratka.

Malkić negira sve optužbe. Smatra da ga «napadaju» njegovi politički protivnici koji ga žele diskreditovati kao osobu, isti oni koji su „do jučer bili suspendovani od međunarodne zajednice, a od nje i rehabilitovani“, a da je pritisak na njega više atak na člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Srebrenici, stranku s čijim predstavnicima on tamo dobro surađuje. Na tu opciju načelnik i računa kada kaže da je od 27 odbornika u srebreničkoj skupštini 17 Bošnjaka, a da su među deset odbornika Srba četiri iz SNSD-a, koji jesu najbrojniji i ubijeđen je da neće glasati za njegovu smjenu.

„Posebno izdvajam izuzetnu suradnju s predstavnicima SNSD-a u Srebrenici, čiji je član i dr. Radomir Pavlović, predsjedavajući Skupštine općine Srebrenica. Ovaj pritisak na mene više je atak na njega, kako bi se on priklonio opciji tobožnje zaštite interesa srpskog naroda, a ne svih građana Srebrenice“, izjavio je Malkić za Fenu.

Što se tiče članova SDS-a, ustvrdio je da najvjerovatnije nikada neće surađivati s njima. Smatra da oni žele umanjiti njegov rad i rad njegovih suradnika u Srebrenici te dovesti u pitanje pozitivne pomake na području te općine.

SDS je u zahtjevu za Malkićevu smjenu naveo da je protiv njega nadležno tužilaštvo Republike Srpske nedavno pokrenulo istragu „zbog osnovane sumnje da je kao pripadnik muslimanskih oružanih snaga 1992. i 1993. godine počinio zločine nad srpskim civilima u srebreničkim selima Ratkovići, Brežani, Skelani i Oparci“.

„Oni pokušavaju situaciju gdje sam osumnjičen od Okružnog tužilaštva Bijeljina maksimalno iskoristiti kako bi me diskreditovali. Više puta sam rekao da sam osoba koja se zalaže za procesuiranje svih odgovornih i osumnjičenih za ratne zločine, makar se tu radilo i o Abdurahmanu Malkiću, u ovom slučaju načelniku općine Srebrenica. Ali činjenica je da oni koji traže moju navodnu odgovornost su osobe koje žele nastaviti projekt etničkog čišćenja što su ga kreirali osumnjičeni i optuženi za ratne zločine, pogotovo osobe koje još nisu privedene sudu pravde. A to su Karadžić i Mladić“, kazao je Malkić.

Načelnik srebreničke općine smatra da postoje dvije opcije rješavanja tog problema. U vezi s prvom, koja traži da se izvrši brzo procesuiranje i pokaže je li on kriv ili nije, kategorično naglašava da nije kriv i da ne postoji ni najmanja sumnja u njegovu umiješanost u bilo kakve zločine. Što se tiče druge opcije, to je „da se ovo uvijek drži 'vruće-hladno' i koristi za potrebe politike“. Ta opcija je i najvjerovatnija i trenutno u opticaju, Malkićev je stav.

Optužnica protiv njega kod Tužilaštva BiH još nije podignuta. Vode se predistražne radnje. Aktivnost su dosad vodili policijski organi RS-a, odnosno CJB Bijeljina. Ali Tužilaštvo BiH još nije reklo ima li elemenata za optužnicu. U slučaju da državno tužilaštvo podigne optužnicu, načelnik općine Srebrenica najavljuje da će se braniti preko advokata.

Upitan šta misli zašto se baš sada iznose ovi navodi o njemu, Malkić je odgovorio konstatacijom da su „nesrećno došli ova pasivna registracija birača i Izborni zakon BiH“. Ako se, naglašava, tome doda činjenica da znatan broj Bošnjaka povratnika u Srebrenici ima lične karte s područja FBiH, onda se koristi prilika da se kaže kako Bošnjaka nema i time diskredituje načelnik općine Srebrenica, koji je Bošnjak, a na tu poziciju, s obzirom na trenutne biračke spiskove, dovede osoba koja odgovara njegovim protivnicima.

„Abdurahman Malkić je svojevremeno bio zatočenik srpskih logora. Ožiljke po glavi nije dobio zato što je bio nestašan, nego zato što su ga ispitivali i tukli. A da su oni imali dokaza u to vrijeme, Abdurahman Malkić vjerovatno ne bio ostao živ“, izjavio je srebrenički načelnik.

On negira i tvrdnje potpisnika inicijative za njegovu smjenu u kojoj stoji da se više od 20 radnika i službenika općinske administracije žalilo kako im je načelnik prijetio otpuštanjem s posla samo zato što su Srbi.

«Ta informacija nije tačna i oni se pojavljuju u ulozi glasnogovornika. Mogli su doći neki dan kada je Srebrenicu posjetila delegacija Vlade RS, u kojoj je bilo nekoliko ministara, i vidjeti relaksirajuću atmosferu u općinskoj administraciji. Nisam ravnodušan da gledam kako neko sjedi a ne radi. Tražim od ljudi da rade. Pomaka u tom pravcu, u administraciji, ima, ali ima još osoba koje su tu po nekim ratnim zaslugama ili čisto jer su podržavalee određenu opciju. Još nikog nisam otpustio, jesam samo raspoređivao i vršio preraspodjele, upošljavao mlađe kako bi odgovorili obavezama da općinska administracija bude istinski servis kako građanima tako i drugim korisnicima“, kazao je Malkić.

Netačnim smatra i tvrdnje kako donatorska sredstva za obnovu preusmjerava na bošnjačka sela.

„Činjenica je da kada donator dođe i želi graditi Bošnjacima, niti imam pravo, niti smijem preusmjeravati ta sredstva. A sredstva koja dolaze generalno za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica za zbrinjavanje povratnika troše se po osnovu kriterija koje je usvojilo Ministarstvo za ljudska prava BiH preko Državne komisije za povratak. I uglavnom ta sredstva idu preko Fonda. A sva sredstva koja se namjenski obezbijede ja ću tako i plasirati“, obećao je Malkić.

Abdurahman Malkić je dužnost načelnika općine Srebrenica počeo obavljati 14. decembra 2002. godine. U drugom mandatu ponovno je direktno izabran u oktobru 2004.

Danas kaže da je od njegovog prvog mandata dosta toga urađeno na području srebreničke općine, počev od rekonstrukcije stambenih jedinica i komunalne infrastrukture, naročito elektrifikacije i putne mreže. To, naglašava, još nije dovoljno, ali iskoraci su napravljeni. Od 2002. godine skoro 1.800 kuća je obnovljeno i rekonstruirano. Oko 65 posto srebreničke teritorije je elektrificirano, a u to, uz pomoć USAID-a, SIDA- e i drugih razvojnih agencija, utrošeno skoro 20 miliona KM. Svi putni pravci lokalnog karaktera su dijelom obnovljeni i osigurana njihova prohodnost. U ovoj godini završava se projektna dokumentacija i kreće u asfaltiranje 210 kilometara lokalnih putnih pravaca. Uvjeti u obrazovnom sistemu su popravljeni. Izgrađeno je osam područnih škola, a za sve učenike osnovnih škola osigurani besplatni udžbenici i prijevoz do škole. Popravljeno je stanje u zdravstvenoj zaštiti. Izgrađeno je pet područnih ambulanti i formiran mobilni tim, koji obilazi područja bez ambulanti. Problem je što nedostaju stručni obrazovni i zdravstveni kadrovi.

U Srebrenici ima 4.000-4.500 Bošnjaka povratnika. Zbog rješavanja egzistencijalnih pitanja ne može se reći da su oni svi i povratnici. Značajan broj onih koji to jesu živi u Srebrenici i još ima lične dokumente s područja FBiH. Na taj način ostvaruju određene beneficije s područja Federacije.

Načelnik općine Srebrenica naglašava da je i sigurnosna situacija na zadovoljavajućem nivou, ali da nažalost još ima pojedinaca i grupa koji žele dovesti u pitanje sigurnost na području te općine.