BiH
0

Malkić: Instruirani pojedinci žele dovesti u pitanje sve ono što je postignuto u Srebrenici

FENA
Načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić smatra da su, kada je riječ o onima koji iniciraju povlačenje nagrade za mir koju je on nedavno dobio u Barceloni, to prije svega instruirani pojedinci koji žele sve ono što je postignuto u Srebrenici dovesti u pitanje.

„To su instruirani pojedinci koji žele sve ovo što se postiglo u Srebrenici u pravcu izgradnje povjerenja, pomirenja i suživota dovesti u pitanje. Njima je, na neki način, žao što projekt etničkog čišćenja koji su kreirali i implementirali osumnjičeni i optuženi za ratne zločine nije priveden kraju, i oni još žale za tim“, izjavio je Malkić danas za Federalnu novinsku agenciju FENA komentirajući vijest o negativnim reakcijama Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS-a na odluku o dodjeli te nagrade Malkiću.

Ova organizacija smatra kako ponašanje i djelo načelnika Malkića ukazuju na to da zaslužuje biti što prije smijenjen.

Načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić i ugledni španski profesor i borac za ljudska prava Arkadi Oliveres dobitnici su nagrade katalonskog političkog magazina ONGC. Nagrada se dodjeljuje ljudima koji promoviraju mir, zaštitu ljudskih prava, solidarnost i međusobno uvažavanje te „njeguju pamćenje, a protiv zaborava“. Abdurahmanu Malkiću nagrada je uručena 18. januara na svečanosti u Barceloni.

„Smatram dobijeno priznanje satisfakcijom za svoj rad i svakako da ću prije svega nastaviti raditi onako kako sam i dosad radio“, izjavio je Malkić za Fenu.