NATO pružio podršku
5

Mališani s policijom idu u kino

Klix.ba
NATO Štab Sarajevo podržava projekat ”Sa policijom u kino”, koji su organizirali MUP KS i kompanija Tropik d.o.o. Projekat je počeo prošli mjesec. Prednost ovog projekta je u tome što će približno 36.000 učenika osnovnih škola čuti direktno od policijskih službenika o radu policije, kako se ponašati u saobraćaju, o nenasilnom ponašanju, te okolini bez droge, a nakon toga će pogledati projekciju 3D filma.

NATO Štab Sarajevo vjeruje da je ovaj projekat ključan za pružanje informacija o sigurnosti, društvu i kulturi, djeci koja inače ne bi imala priliku da čuju ove informacije. Ovaj projekat kombinira vrijednosti filmske umjetnosti, rada policije, medija, obrazovanja i NATO agencija u svrhu obezbjeđivanja mnoštva informacija za nastavak obrazovanja budućih generacija. Aktivnosti ovakve vrste su srž onoga što NATO jeste i ponosni smo što smo sponzori ovog projekta.

Osnovna svrha NATO-a ostaje očuvanje slobode i sigurnosti svojih članica koristeći politička i vojna sredstva. Trenutno NATO ima 28 članica iz Evrope i Sjeverne Amerike, koje se konsultuju i sarađuju na polju sigurnosti i odbrane. Iako je došlo do mnogih promjena od osnivanja Saveza, NATO i dalje ostaje osnovni izvor stabilnosti u nepredvidivom geopolitičkom okruženju.

Članice NATO saveza se danas suočavaju sa širim spektrom sigurnosnih izazova nego prije. Opasnosti kao što su proliferacija oružja za masovno uništenje, tehnologije balističkih projektila, cyber napadi i terorizam ne poznaju granice. Kao odgovor na te prijetnje, NATO razvija sredstva da reaguje brzo na najzahtjevnije i najkompleksnije krizne situacije. NATO modernizira svoju odbranu i sposobnosti odvraćanja, promovirajući sveobuhvatni pristup upravljanju krizama koji uključuje političke, civilne i vojne instrumente.

NATO također promovira kooperativni pristup sigurnosti kroz intenzivniju interakciju sa velikim brojem partnera, država i međunarodnih organizacija. I dok se priroda prijetnji prema članicama NATO saveza mijenja, kao i način na koji NATO na njih reaguje, osnovne postavke solidarnosti, dijaloga i saradnje ostaju trajne i konstantne.

NATO Štab Sarajevo ima važnu i posebnu ulogu, i to je dobar primjer sveobuhvatnog NATO pristupa na djelu. Primarna misija NATO Štaba Sarajevo jeste savjetovanje državnih vlasti BiH o reformi odbrane, uključujući koordinaciju aktivnosti vezanih za Partnerstvo za mir (PfP) u cilju doprinosa daljnjim euroatlantskim integracijama. NATO Štab Sarajevo pomaže BiH u implementaciji planova reforme odbrambenog i sigurnosnog sektora, kao i implementaciji IPP-a, PARP-a i drugih PfP inicijativa i drugih obaveza nastalih iz angažmana sa NATO savezom.

Partnerstvo i saradnja sa našim bh. partnerima je osnova za uspjeh naše misije, a pored toga predstavlja srž našeg angažmana u BiH. Tokom ovog projekta saznaćete više o angažmanu NATO Štaba Sarajevo u konkretnim aktivnostima, ali osim pomoći u PfP programima, najveći napor je uložen u aktivnosti vezane za nepokretnu vojnu imovinu da bi se pomoglo BiH da ispuni uslov koji je NATO postavio za aktiviranje MAP-a, ali i u drugim oblastima, kao što su uništavanje naoružanja, municije i eksploziva. Osim toga, NATO Štab Sarajevo pruža pomoć i u implementaciji PfP SOFA-e, u izradi pravnih regulativa kao podrške bh. odbrabenim zakonima, u razvoju koncepta pukova, odbrambenom budžetiranju i planiranju, u koordinaciji između bh. ministarstava i institucija i NATO-a, i mnogim drugim oblastima. Jasno je da BiH ima vodeću ulogu u ovim procesima, ali mi možemo pružiti podršku i ekspertizu kako bi osigurali da ćete vi ispuniti svoje obaveze i aktivnosti u okviru programa PfP, ali i šire što će vam pomoći na vašem putu ka euroatlantskim integracijama.

NATO programi su provjereni mehanizmi koji dovode do kredibilnih kandidata za članstvo, što su potvrdila prethodna proširenja, kao i nedavno članstvo Hrvatske i Albanije. A Saveznici su predani da vrata Saveza ostanu otvorena za partnere sa Zapadnog Balkana koji žele stupiti u članstvo, dijeliti iste vrijednosti i koji su voljni preuzeti odgovornost i obaveze članstva. Euroatlantske integracije su najbolji način da se osigura dugotrajna i samoodrživa sigurnost i stabilnost ovog regiona. Ipak, BiH treba nastaviti na ostvarivanju dugoročnih demokratskih i odbrambenih reformi, ne samo jer će time unaprijediti svoje težnje za članstvom u NATO-u i Evropskoj uniji, nego i zato što su te reforme od izuzetne važnosti za zemlju koja želi postati potpuno funkcionalna moderna država. NATO saveznici ostaju predani pružanju podrške BiH u provođenju šireg programa reformi, a posebno u oblasti odbrane. NATO Štab Sarajevo će uraditi sve što može da osigura da pružamo pomoć koju možemo kako bismo podržali ova nastojanja.