BiH
66

Mališani poručili vlasti TK: Mi smo gladni, a vaša djeca?

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
"Mi smo gladni, a vaša djeca?","Premijeru, kupi djeci bar po kiflu"... samo su neke od poruka koje su mališani skupa sa svojim majkama tokom današnjeg okupljanja u Tuzli poslali kantonalnoj vlasti.

S obzirom na to da Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno kantonalno Ministarstvo finansija još uvijek nije uplatilo dječije dodatke za proteklih devet mjeseci u iznosu od po 20 KM, nekoliko majki ponovo se okupilo pred zgradom resornog ministarstva u centru Tuzle.

Među okupljenim majkama danas je bila i Elvira Klopić iz Živinica. Kaže da je ogorčena ponašanjem kantonalne vlasti.

"Za primanja političara novca ima, ali za našu djecu nema. Žalosno je da dječiji dodatak u TK iznosi 20 KM te da ni on nije redovan. Gospodu iz Vlade TK pitam, da li vi možete živjeti sa 20 KM mjesečno? Naša djeca danas nemaju od čega živjeti. Od premijera, odnosno resornog ministra tražimo da nam isplate dugovanja. Mi smo svjesni u kakvom je stanju naš kanton i upravo zbog toga naš je zahtjev da nam što prije isplate zaostalih pet dodataka, a potom i ostale", kaže Klopić.

Predstavnica okupljenih majki Majda Salamović iz Tuzle ogorčena je ponašanjem nadležnih.

"Nama se ministar finansija TK (Jakub Suljkanović, op.a.) jutros obratio i rekao da je na račune uplaćen jedan dodatak, a kada će biti uplaćeni i ostali sada nije poznato. Danas ćemo pokušati ponovo razgovarati s premijerom Begom Gutićem, a da li ćemo uspjeti doći do njega za sada ne znamo", ističe Salamović.

Amela Smajić iz Tuzle, majka dvoje djece, kaže da više ne zna čemu da se nada.

"U današnje vrijeme je teško odgajati djecu. Moj sin koji ide u srednju školu nije mogao podići svoje svjedočanstvo o završenom razredu jer nije imao 20 KM da plati za odštetu koju plaćaju svi učenici. Situacija je teška i vjerujte da ne znamo kako da idemo dalje. Danas smo se ovdje okupili kako bismo tražili milostinju od 20 KM za našu djecu", kaže nam ova očajna majka.

Vlada TK do zaključivanja ovog članka zvanično se nije očitovala vezno za današnji događaj pred sjedištem Ministarstva finansija TK.