Organizatori nisu imali primjedbi
35

Mališani na Kid's Festivalu slušali pjesme neprimjerenog sadržaja

Piše: A. Dž.
Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac
Tradicionalna manifestacija namijenjena djeci i mladima, Kid's Festival, i ove godine je donijela pregršt različitih zabavnih sadržaja za najmlađe. No, prema mišljenju pojedinih roditelja, neki od tih sadržaja nisu bili primjereni najmlađem uzrastu.

Na našu e-mail adresu su stigle primjedbe na izbor muzike tokom programa sa DJ animatorima, tj. pjesme u kojima se spominje riječ "seks" i pjesme sa psovkama na engleskom jeziku. Takav sadržaj na Festivalu, koji bi trebao imati edukativni karakter, je, prema mišljenju pojedinih roditelja, sramotan.

"Kao roditelj sam ostala zgrožena muzikom na završetku Kid's Festivala. DJ je djeci puštao pjesme na engleskom jeziku, apsolutno neprimjerene za njihov uzrast. Bilo je zaista degutantno to slušati i čak gledati djecu kako te pjesme pjevaju. Pjesme su bile sa refrenima 'You're sexy, sexy', 'Sex on the beach' te pjesma u kojoj se ponavlja psovka 'fuck'. Jedno je kad djeca "uhvate" usput neku psovku na engleskom, a sasvim je druga stvar kada se na zvaničnom dječijem festivalu, koji podržavaju i obrazovne institucije, puštaju pjesme takvog, nemoralnog sadržaja, za maloljetnike", stoji u pismu jedne naše čitateljke.

Osim roditelja, izborom muzike razočarani su i pojedini partneri Kid's Festivala, koji organizatorima zamjeraju propagiranje sadržaja kakvi se mogu čuti na razuzdanim ljetnim zabavama, ocjenjujući ga vulgarnim i nepedagoškim.

Iz direkcije Kid's Festivala tvrde da tokom izvođenja numere hip-hop izvođača Akona, u remiks verziji Davida Guette, festivalsko osoblje, koje je u tom trenutku bilo prisutno, nije zaprimilo nikakve primjedbe.

"Primjedbe nisu pristigle ni putem naše FB stranice, kao ni putem službene web-stranice Kid's Festivala. Želimo podsjetiti da su i Akon i David Guetta internacionalne zvijezde, čije se pjesme sa necenzurisanim tekstovima svakodnevno mogu čuti u programima tv i radiostanica, kao i na otvorenim gradskim površinama širom BiH. Engleski jezik nije maternji jezik u Bosni i Hercegovini, tako da je sasvim mala vjerovatnoća da su djeca mogla razumjeti značenje spornog teksta", stoji u odgovoru Kid's Festivala.

Dalje navode da je autor show programa, koji uključuje DJ animiranje, tokom kojih se puštaju hitovi sa svjetskih top-lista, Fondacija "Out of Area".

"Sve primjedbe koje stižu nakon Festivala Direkcija je već proslijedila Fondaciji u cilju redefiniranja kriterija u finalnom odabiru pjesama", zaključuju iz Kid's Festivala.