BiH
22

Mališani iz dječijeg doma prodaju radove da bi pomogli povratniku u Podrinje

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U prostorijama tuzlanske Amice, u naselju Miladije, večeras je otvorena izložba slika i drugih radova mališana iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja.

Izložba koja je organizovana u povodu Dana planete zemlje ima i humanitarni karakter, a prikupljena novčana sredstva bit će uručena Resulu Topaloviću, povratniku u selo Mrakodol kod Zvornika.

Resul Topalović je u agresiji na BiH ostao bez oca, a majka mu je preminula od posljednica moždanog udara 1993. godine. Odrastao je uz pet sestara i u međuvremenu se oženio. Resul ima troje djece, a najmlađe ima tek nekoliko mjeseci. Preživljava tako što sakuplja staro željezo, ali zbog izolovanosti i skupog prijevoza ima minimalnu zaradu.

Upravno zbog toga djeca iz tuzlanskog doma odlučila su da pomognu porodici Topalović, a u večerašnjem programu pored štićenika doma nastupili su i članovi Plesnog kluba Flamenco iz Tuzle.

Istaknuto je kako je malo poznato koliko su djeca iz doma solidarna i koliko vole da obraduju druge. Do sada su nebrojeno puta učestvovali u humanitarnim akcijama, a čak su darivali i poklone koje su i sami dobijali. Naumili su, kako kažu, da prikupe dovoljno novca kako bi porodici Topalović kupili kravu, a nakon toga namjeravaju i dalje učestvovati u humanitarnim akcijama.