Skupština Kantona Sarajevo
0

Malić predsjedavajuća, Ademović predsjednik Kluba Bošnjaka

FENA
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Mirjana Malić (Socijaldemokratska partija - SDP) izabrana je za predsjedavajuću Skupštine Kantona Sarajevo, a ovu dužnost obavljat će naredne četiri godine.

Zamjenici predsjedavajuće su Kemal Ademović (SDA) i Ivan Brigić (SDP). Malić je danas svečano preuzela dužnost i zahvalila na izboru na ovu funkciju.

Mirjana Malić je univerzitetska profesorica, a jedan mandat obavljala je u Predstavničkom domu državnog parlamenta, kao i u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Nova predsjedavajuća Skupštine KS-a kazala je novinarima da će kao predstavnica političke partije SDP-a dati prvenstvo realizaciji pet politika ove stranke, a neke od njih su vladavina prava, zdravstvo i obrazovanje.

"Zalagat ćemo se i za implementaciju presude Ustavnog suda u vezi s lokalnom samoupravom jer je ovaj kanton jedan od rijetkih koji nema zakon o lokalnoj samoupravi i pripadnosti prihoda", dodala je.

Formiranje vlade u KS-u kazala je Malić, velika je odgovornost onih koji su osvojili najviše glasova na oktobarskim izborima.

Inače, u ovom kantonu koaliciju su oformili SDP i SDA, a Malić je potvrdila da će premijer Vlade biti predstavnik SDP-a.

Konstituiran Klub Bošnjaka sa Ademovićem na čelu

Klub Bošnjaka u Skupštini Kantona Sarajevo koji čini 24 zastupnika konstituiran je danas, a za predsjednika je izabran Kemal Ademović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Klub Bošnjaka održao je danas sjednicu prije početka sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Za predsjedavajućeg u Skupštini za naredne četiri godine predložen je također Kemal Ademović. Za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Klub Hrvata predložio je Ivana Brigića, a Klub Srba Mirjanu Malić.

Uslijedila je pauza na kojoj će se tri zastupnika dogovoriti ko će od njih biti predsjedavajući, a ko njegovi zamjenici.

Glasanje za izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH

Na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su proveli postupak glasanja za izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Nakon završenog glasanja utvrđeno je da su 33 od 35 zastupnika u SKS-u glasali, a jedan listić bio je nevažeći i to za izbor delegata iz reda Bošnjaka.

Za listu za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda Bošnjaka glasala su 23 zastupnika i to za listu Stranke demokratske akcije (SDA) i za listu Dževada Rađe dobila je po šest glasova, lista Socijaldemokratske partije (SDP), lista Besima Mehmedića četiri glasa, lista Amora Mašovića jedan glas, dok lista Zaima Backovića nije dobila nijedan glas.

Za listu za izbor delegata iz reda Srba glasala su četiri zastupnika, i to za listu SDP-a tri zastupnika i jedan glas za listu Predraga Kojovića.

Za listu za izbor delegata iz reda Hrvata glasao je jedan zastupnik za listu SDP-a.

Za listu za izbor delegata u Dom naroda iz reda ostalih glasalo je pet zastupnika i to za listu SDP-a tri, za listu Damira Čardžića i listu Esada Radeljaša po jedan glas dok lista Nabila Nasera nije dobila glasove.

U Skupštini KS-a ima 24 zastupnika iz reda Bošnjaka, četiri iz reda Srba, jedan iz reda Hrvata i šest iz reda ostalih.

Za sada je samo izvjesno da će Segmendina Srna-Bajramović biti delegatkinja u Domu naroda jer je ona na listi SDP-a iz reda ostalih koja je osvojila najviše glasova.

Ovakve liste odlaze ponovo u Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, koja po Izbornom zakonu BiH, treba u roku od 24 sata saopćiti imena 11 delegata za Dom naroda FBiH, koliko ova skupština delegira.

Kantonalna skupština trebala bi delegirati pet delegata iz reda Srba, tri Bošnjaka, dva iz reda ostalih i jednog Hrvata u Dom naroda FBiH.