BiH
648

Mali heroji pjesmom proslavili početak izgradnje Roditeljske kuće

Piše: M. Nukić
Foto: D. S./Klix.ba
Izgled buduće Roditeljske kuće (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon tri godine iščekivanja, danas je na lokalitetu Jezero, ispod Pedijatrijske klinike u Sarajevu, postavljen kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće. Kuća će imati podzemnu etažu, prizemlje i dva sprata, a u njoj će biti 10 apartmana koji će biti na raspolaganju porodicama djece oboljele od malignih oboljenja, a koja se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike.

"Projekt je započet 2011. godine. Tri godine smo pokušavali dobiti saglasnost, sakupiti sredstva i uspjeli smo. Dobili smo zemljište i prikupili 400.000 KM za prvu fazu izgradnje. Nadamo se da ćemo uz pomoć građana, dobih ljudi, firmi i donatora prikupiti i ostatak sredstava, a mi se nadamo da će izgradnja biti gotova do kraja godine", rekao je Fikret Kubat, projekt menadžer Roditeljske kuće.

Ukupna vrijednost projekta iznosi milion i 200.000 KM, što znači da je za izgradnju kuće potrebno još 800.000 KM. Kuća će sadržavati i prostor za igru, vježbanje, rehabilitaciju, zajedničku kuhinju, salu za sastanke, a svaka porodica će imati svoj apartman.

"Mislimo da će to biti sasvim dovoljno za potrebe. Donatori su iz Kuvajta, građani Sarajeva i dječak Viktor Tomašević koji je, nažalost, izgubio bitku za život. Ovi roditelji se bore za živote svoje djece, zar moraju još razmišljati o tome gdje će spavati i šta će jesti. To treba ići na sramotu svih nas", rekao je Kubat.

Mali Domagoj vozio bager

Zvijezda svečanosti povodom početka radova na izgradnji Roditeljske kuće bio je Domagoj Papić, desetogodišnji dječak iz Viteza koji se bori protiv raka. Prije mjesec dana Hematoonkološko odjeljenje je, nažalost, postalo njegov drugi dom.

"Moji roditelji su uz mene koliko mogu biti. Poželim ih kad sam na terapiji. Roditelji budu sa mnom do sedam sati i onda idu kući, a volio bih da mogu stalno biti sa mnom", rekao je Domagoj čija je želja bila voziti bager, pa su mu dobri radnici dozvolili da sjedne u bager.

Kako nam je rekla njegova majka Marijana, utvrđivanje dijagnoze je trajalo mjesec i po. Bolničko liječenje će trajati 7-8 mjeseci, a do dvije godine terapije i nadgledanje.

"Teško nam je palo kada se utvrdila dijagnoza. Život nam se totalno promijenio. Trudimo se da svaki slobodan trenutak iskoristimo, da ga dovedemo kući vikendom kako bi bili svi zajedno. Ovdje noćimo u stanu od prijatelja, a da toga nema teško bismo finansijski izdržali. Izgradnja ove kuće znači mnogo jer ćemo biti uz našu djecu", rekla je Marijana.

Prisustvo roditelja od velikog značaja za ozdravljenje

Edin Tatić je otac dječaka Almira koji se izborio s opakom bolešću. S obzirom na to da su iz Bihaća, izlagali su se velikim troškovima tokom sinovog liječenja i nisu mogli biti uz njega svaki dan.

"Prisustvo roditelja djetetu znači mnogo i vjerujem da im to pomaže u njihovom bržem oporavku. Mi smo stalno putovali iz Bihaća, dijete dovodili petkom, a vraćali ponedjeljkom. Ovako bi mogli uvijek biti uz njega", rekao je Tatić.

Prof. dr. Edo Hasanbegović, šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike, kazao je kako se godišnje ovdje liječi 50 - 60 djece od kojih je najveći broj van Kantona Sarajevo.

"Prisustvo roditelja uz djecu je veoma značajno jer utječe na procent izlječenja. Bitan je taj psihološki moment i to što djeca neće morati putovati", rekao je Hasanbegović.

Svečanu ceremoniju uljepšala su djeca Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka", koja su pjevala, plesala i recitovala.

Kamen temeljac postavili su Muhamed al-Ansarij (direktor Al Najat Kuwajt), Damir Aganović (direktor KCUS-a), Lejla Kamerić (predsjednica udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka") i Domagoj Papić (dječak koji se trenutno liječi).