BiH
33

Mali grnčari: Otvorena izložba radova djece iz Doma na Bjelavama

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Djeca iz Kantonalne javne ustanove ''Dom za djecu bez roditeljskog staranja'' Bjelave otvorili su izložbu radova koji su nastali u okviru radionice ''Mali grnčari''.

Svoj rad predstavilo je desetoro djece, a kroz 40 radova pokazali su umijeće i ljubav prema umjetnosti.

Organizator radionice je Udruženje ''Tako'', uz podršku Općine Centar.

Predsjednica Udruženja Tatjana Kovačević-Vidović Feni je kazala da je radionica bila jedan vid terapije.

"Trudili smo se da djeca razvijaju motoriku, koncentraciju, da zavole umjetnost, ali i da vide da mogu biti aktivni i korisni članovi društvene zajednice. Radionica je pokazala željene rezultate", istakla je Kovačević-Vidović.

Radionica "Mali grnčari" za cilj je imala i očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa BiH, ali i podizanje svijesti o važnosti kulture i tradicije u cilju jačanja odnosa unutar društva i lokalne zajednice.

Očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa u BiH, smatraju iz Udruženja ''Tako'', izuzetno je važno, posebno zbog činjenice da je svijest o bh. kulturnoj baštini, a samim tim i o postojanju grnčarstva kao njenog dijela, veoma mala. Zbog toga je, naglašavaju, važno da se ta svijest razvija prvenstveno kod djece i mladih ljudi. Kažu da se djeca bez roditeljskog staranja tokom života suočavaju s problemima, a koji rezultiraju manjkom samopouzdanja i prihvaćenosti u društvu, što često rezultira njihovim problematičnim ponašanjem, nedostatkom motivacije za učenjem i napredovanjem, te doprinosu lokalnoj zajednici i drušvu u cjelini. Zbog toga, naglašavaju, važno je što se kroz radionice radi i na socijalnoj integraciji djece unutar društva, podizanju njihovog samopuzdanja, razvijanju kreativnosti i identiteta, što je ujedno i potreba društva u cjelini. Djeca su radionicu pohađala od 28. septembra, a djela će ostati izložena u prostorijama Doma na Bjelavama.