Općina Centar
0

FOTO / Mali gimnastičari vježbali u Fisu

Sarajevo-x.com
Općina Centar i ove godine za mališane iz vrtića – uzrasta od četiri do pet i po godina, organizuje besplatan sportsko-animacijski program, čija je realizacija počela 27. oktobra 2010. godine.

U gimnastičkom programu učestvuje 382 mališana iz vrtića sa područja općine Centar: "Leptirić", "Lane", "Vrapčić", "Skenderija", "Iskrica", "Šareni voz", "Slavuj", "Višnjik" i "Makovi". Svaka grupa broji po 25-35 djece, koja dva puta sedmično vježbaju po 40 minuta, pod stručnim nadzorom profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Treninzi se održavaju u gimnastičkoj sali FIS-a, JU "Centar za sport i rekreaciju" (Mis Irbina 10) u prijepodnevnim satima. Za mališane i njihove vaspitačice obezbijeđen je besplatan prevoz od njihovih vrtića do FIS-a i nazad.

Mirza Pašić, koordinator za sport u Javnoj ustanovi "Centar za sport i rekreaciju" kaže da je ovaj program, prilagođen uzrastu djece, jedinstven u Bosni i Hercegovini te da se svake godine dorađuje. -Testiranja koja provodimo su pokazala da tokom jedne godine, koliko ovaj projekt traje, dolazi do pozitivnih promjena na tijelu djeteta. Osim toga, mališani se druže, razvija im se takmičarski duh, a kroz igru i zabavu ih uključujemo u sportske aktivnosti– rekao je trener Mirza.
Vaspitačice iz vrtića "Skenderija", Fahrima Močević i Vesna Nikolić, nisu krile zadovoljstvo početkom realizacije ovog projekta, ističući da djeca koja dolaze na vježbe uživaju u svim aktivnostima i da sa nestrpljenjem isčekuju svaki odlazak u FIS kako bi se prije svega družili sa svojim vršnjacima i kroz igru jačali zdravlje.
Općina Centar je za realizaciju ovog projekta iz budžeta izdvojila 24.000 KM.