BiH
0

Mali broj Zeničana obilježio Dan pobjede nad fašizmom

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na spomen-obilježju "Papirna" u Zenici danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Mali broj Zeničana danas se okupio na spomen-obilježju "Papirna" gdje su polaganjem cvijeća odali počast svim žrtvama fašizma.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Zenica Ismet Vrškić u današnjem govoru prisutnima je skrenuo pažnju kako se iz dana u dan zaboravlja ko su bili antifašisti, te da je i današnje malobrojno okupljanje Zeničana samo pokazatelj trenutnog stanja u općini Zenica.

"Fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. Stranke koje danas vladaju su 'majke' koje rađaju fašizam i to osjeća građanska masa. Sa ulica se skidaju imena velikih boraca, a ulice dobijaju imena po krvnicima koji su nas doveli do rata", kazao je Vrškić te dodao da će udruženja antifašista proslijediti zahtjev Parlamentu FBiH da se donese zakon kojim će biti zabranjeno djelovanje fašističkih organizacija na prostoru Federcije BiH.

Cvijeće su položili predstavnici Udruženja antifašista i boraca, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca, Općinski odbor SDP Zenica, te Prva omladinska radna brigada "Josip Broz Tito".

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju "Papirna" uslijedila je i posjeta spomen-obilježju Kameni spavač gdje će se, također, polaganjem cvijeća odati počast stradalim u proteklom ratu.