BiH
0

Malezijci potvrdili da će uložiti 300 miliona eura

Klix.ba
Uprava Bosmala
Uprava Bosmala
Finansijeri iz Malezije potvrdili su ovih dana predstavnicima Bosmala spremnost da ulože 300 miliona eura u izradu projektne dokumentacije, fizibiliti studiju i otkup zemljišta na dionici koridora Vc.

Ovo je u petak za Oslobodjenje kazao Zoran Ivančić, predstavnik Bosmala za medije, ali on nije mogao potvrditi da li su suvlasnici ove firme Edin Šabanović i Hasan Džemaludin, koji su trenutno u Maleziji, sa tamošnjim partnerima potpisali ugovor o prenosu novca na račune bosansko-malezijske kompanije.

Ivančić je kazao kako se Bosmal obavezao da će u roku od 120 dana obezbijediti 300 miliona eura u Maleziji, te pribaviti garancije američkih i još nekih banaka na Zapadu za ulaganje dvije i po milijarde eura u izgradnju koridora. Prema njegovim informacijama Edin Šabanović i Hasan Džemaludin su na dobrom putu da pribave početnu sumu novca, no Ivančić nije mogao kazati koja će od malezijskih banaka ili pak drugih ulagača iz ove azijske zemlje uložiti 300 miliona eura.

Zvaničnici WB i pojedini mediji izrazili su posljednjih dana sumnju da će poslovne banke bez garancije države BiH pristati da daju novac za autoput, nakon čega je iz krugova Vijeća ministara procurila vijest kako su vlasnici Bosmala ovih dana uspjeli pribaviti najavljenu sumu od 300 miliona eura.

Ivančić nije mogao garantovati da je novac obezbijeđen, niti objasniti kakvu još bankovnu proceduru treba proći Bosmal da bi dobio potvrdu da je 300 miliona eura spremno za ulaganje u projekte koridora Vc.

Generalni direktor Bosmala Nijaz Šabanović, koji se nalazi u Sarajevu, nije želio komentarisati ove vijesti, te je posredstvom saradnika poručio kako će javnost biti obaviještena o svemu nakon povratka predstavnika Bosmala iz Malezije.