BiH
0

Malezija: Predstavljene sarajevske papuče, džezve i bosanski ćilimi

Klix.ba
Ambasada Bosne i Hercegovine u Maleziji učestvovalo je na Međunarodnom zanatskom festivalu pod nazivom "Zanati ujedinjuju narode".

Festival je održan u Kuala Lumpuru od 10. do 13. septembra 2015. godine, a Ambasada je izložila eksponate koji predstavljaju stare bosanskohercegovačke zanate.

U suradnji sa Udruženjem “Stari zanati” iz Sarajeva, Ambasada BiH je izložilo sarajevske papuče koje izrađuje zanatlija Kalajdžisalihović, te ženske tašne u kombinaciji koža-ćilim koje izrađuje zanatlija Zec.

Pored tašnarskog i papučarskog zanata, predstavljen je i kazandžijski zanat u vidu džezvi, ručnog mlina za kavu, te tabačića. Izložene su i serdžade, bosanski ćilimi, narodne nošnje, te rezbarene drvene tacne.

Na štandu je pored rukotvorina bosanskohercegovačkih zanatlija, postavljen je turistički promotivni materijal u vidu brošura, koji su zainteresirani posjetioci mogli da uzmu, pogledaju i vizualno dočaraju prirodne ljepote BiH.

Tokom ceremonije otvorenja Festivala ministar turizma i kulture Malezije Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz uručio je Ambasadoru BiH u Maleziji zahvalnicu za učešće na ovom Međunarodnom festivalu.

Na Festivalu su, pored lokalnih zanatlija, svoje zanate predstavili su Meksiko, Peru, Vijetnam, Indonezija, Japan, SAD, Kazahstan, Maroko i brojni drugi.