BiH
229

Malezija nudi povoljne stipendije za školovanje, 425.000 KM za 10 studenata

Klix.ba
Malezija je nastavila sa politikom podrške Bosni i Hercegovini u oblasti visokog obrazovanja. Profesor Wan Sabri Wan Yusuf, zamjenik prorektora za akademska i studentska pitanja Univerziteta Sultan Azlan Shah (USAS) iz Peraka obavijestio je ambasadora BiH u Maleziji Emira Hadžikadunića o dodjeli stipendija za studente iz Bosne i Hercegovine.

Stipendije za bosanskohercegovačke studente sponzoriše Vlada države Perak. Osim troškova školarine, ove stipendije uključuju troškove prijevoza i smještaja. Studentima je također obezbijeđen mjesečni džeparac te godišnji troškovi za knjige i studijske projekte.

Ukupan iznos finansijske podrške države Perak za deset studenata iz BiH (6 na dodiplomskom, 2 na postdiplomskom i 2 na doktorskom studiju) iznosi 978 506 malezijskih ringita, što je oko 425.000 KM.

Prema informacijama koje su naznačene u pismu prorektora Wan Sabrija ambasadoru Hadžikaduniću, bh. studenti koji su zainteresirani za studije na ovom Univerzitetu trebaju predati svoju aplikaciju tri mjeseca prije upisnog roka kako bi se na vrijeme obavila neophodna administrativna procedura.

Ambasador Hadžikadunić se nedavno sastao sa predsjednikom Vlade države Perak Dato Seri Di Raja, Zambry Abdul Kadirom koji je veliki prijatelj BiH. Tom prilikom se zahvalio za podršku bh. studentima za školovanje u Maleziji, odnosno za njegovu bezrezervnu promociju poslovnih veza sa BiH.