BiH
6

Malagić: Međunarodni timovi prečistili više od milion litara vode za piće

FENA
Operativno-komunikacijski centar Ministarstva sigurnosti BiH trenutno na terenu koordinira rad međunarodnih timova iz triju zemalja, kazao je danas Agenciji FENA glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Po njegovim riječima, timovi iz Austrije rade prečišćavanje vode na području Orašja, tim iz Njemačke u Brčkom također radi prečišćavanje vode, dok iz Švedske ima ukupno šest timova koji rade u šest različitih gradova - Doboj-Istok, Gradačac, Čelić, Olovo, Žepče i područje Tešnja.

Ostali timovi koji su radili na ispumpavanju vode su se već vratili u svoje zemlje.

  • Oni su u prethodnih više od dvadeset dana uradili ogroman posao. O tome govori, naprimjer, brojka da su oni ispumpali više od četiri milijarde litara vode - kazao je Malagić.

Također, dodao je, ovi međunarodni timovi prečistili su više od milion litara vode za piće koju su osigurali.

Malagić navodi da će se timovi koji su trenutno u BiH i rade na prečišćavanju vode zadržati još izvjesno vrijeme, s obzirom na to da poplavljena područja nemaju još vodu za piće.

  • Dobra je najava da će Švedska ovih šest sistema kojim radi u BiH donirati Bosni i Hercegovini, odnosno područjima gdje je iskazana potreba za tim sistemima tako da će oni ostati trajno u BiH - kazao je Malagić.