Požari
1

Mala vjerovatnoća da će sutra u Mostar stići ruski helikopter

SRNA
Ruski helikopter K-32 je, zajedno sa srpskim helikopterima, angažovan na gašenju požara na Zlatiboru i mala je vjerovatnoća da će sutra ujutro moći da pomogne u gašenju požara u okolini Mostara, rečeno je Srni u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Prema istom izvoru, ako bi požar na Zlatiboru bio lokalizovan, možda bi postojala mogućnost da ruski helikopter bude upućen za Mostar, ali kako sada stvari stoje, za to nema šanse.

U Sektoru navode da u Srbiji stalno izbijaju novi požari, a najnoviji je na Crnom vrhu, u okolini Zaječara, dok veliki požar na Zlatoboru, na Čigoti, još nije pod kontrolom.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ranije je izjavio da se za gašenje požara u okolini Mostara poslije podne očekuje pomoć helikoptera EUFOR-a, a da bi ujutro mogao doći i helikopter Ruske Federacije "K-32", koji se nalazi u regionalnom centru za borbu protiv požara u Nišu.

Kao jedini spas od požara koji je zahvatio više područja u BiH, Vijeće ministara BiH prihvatio je pomoć Ruske Federacije koja je obećala da će poslati helikopter "K-32" koji nosi pet tona vode u jednom zamahu.