Draga nepoznata drugarice
0

Mala Banjalučanka napisala dirljivo pismo djevojčici iz Japana

Piše: A. Karadža
Katastrofa u Japanu izazvana razornim zemljotresom i eksplozijom reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima pobudila je saosjećanje većine stanovnika planete Zemlje, a među njima i građanki i građana Bosne i Hercegovine.

Odmah nakon razornog zemljotresa u dalekom Japanu, forumaši portala Sarajevo-x.com organizovali su okupljanje ispred japanske ambasade u Sarajevu, gdje su upalili svijeće i položili cvijeće.

Telekom operateri otvorili su brojeve koje građani mogu pozvati i pomoći stanovnicima Japana sa nekoliko KM. Brojne humanitarne organizacije organizovale su akcije prikupljanja pomoći, a do sada je prikupljeno nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka.

Akciji su se priključili i bh. umjetnici, koji su organizovali izložbu "Pomoć Japanu", na kojoj su se prodavala umjetnička djela, a sav novac je namijenjen pomoći prijateljskom narodu Japana.

Dobri Bosanci i Hercegovci na sve načine pokušavaju pomoći zemlji koja se u najtežim trenucima pokazala kao naš veliki prijatelj. Vlasnik hotela iz Ugljevika ponudio je smještaj za 50 djece iz Japana, kojima su zemljotres i cunami odnijeli krov nad glavom.

Ipak, najviše nas je dirnuo gest djevojčice iz banjalučke Osnovne škole "Miloš Crnjanski", koja je napisala pismo djevojčici iz Japana.

"Draga nepoznata drugarice iz Japana. Jako mi je žao zbog katastrofa zemljotresa, cunamija i radijacije u tvojoj zemlji.

To je jako žalosno za ljude koji su ostali bez svojih najmilijih, bez svojih kuća, škola, fabrika itd... A pošto ste vi nama pomogli kada nismo bili u mogućnosti da izgradimo našu školu, sada naša škola prikuplja novčana sredstva da vi izgradite vaše kuće, škole, fabrike...

To sigurno neće biti dovoljno, ali nadamo se da će i drugi ljudi dobrog srca i drage volje učestvovati u ovoj akciji", napisala je djevojčica Lena Alexandra Karalić iz OŠ "Miloš Crnjanski" u Banjoj Luci.